Leányfalu története

Leányfalu a Pilis hegység lábánál a Vöröskő, Nyerges-hegy és a Duna között, Budapesttől 27 km-re fekszik. 1949-től önálló település, 1970 óta nagyközség. A Dunakanyar régi, kedvelt nyaralóhelye, a Duna–Ipoly Nemzeti Park része. Állandó lakóinak száma 2011-ben meghaladta a 3500 főt, lakosságszáma látványosan növekszik. Testvértelepülései a bajorországi Penzing és az erdélyi Bánffyhunyad.
Történetében - mint a hozzá hasonló települések történetében, - sokféle ok miatt lehetnek fehér foltok. Találtak területén őskori csiszolt kőbaltát, kelta fazekasipar termékeinek töredékét, de első jelentősebb emlékei a római korból származnak. Központjában feltárt őrtorony 373-ban épült. Az V. században a hunok és az általuk leigázott népek támadásai következtében  tűzvész martaléka lett.
A népvándorlás korának csak szórványemlékei vannak, de az Árpád korból már sírok és kerámia töredékék is előkerültek. Természetes, hogy ezekhez a sírokhoz települések is  tartoztak.
Oklevélben helynévként történő említését 1407-ből ismerjük. 1446 és 1447-ből már mint családnév jelentkezik: Leanfalw-i Miklós és Péter birtokperében. A törökkor Leányfalut is megviselte, más településekhez hasonlóan elnéptelenedett.
1690-ben a lakott helységek között számon tartott Pócsmegyerhez tartozott, és a régi térképeken mint "Leányfalva puszta" szerepel.
1728-tól birtokosaik a vidék lankáit szőlővel telepítették be, majd az 1860-as években felparcellázták és eladták. A század utolsó negyedévét tekinthetjük a tartós letelepedések évének. Az elsők között találjuk Szendrey Ignáczot, (Petőfi apósát), majd jött dr. Szitányi Ödön miniszteri osztálytanácsos, dr. Bradách Antal jogász, Szenes Ede nagykereskedő, Vámossy Mihály egyetemi tanár, Szendrey veje, Gyulai Pál író és kritikus. Ők a "honfoglalók", a későbbi évek folyamán döntő befolyással lesznek a falu fejlődésére. Nekik köszönhető a nyaralóhely arculatának kialakítása, a mára oly jellegzetes, nyugalmat és egyben emelkedettséget árasztó fasorok telepítése.
A XIX. sz. utolsó harmadában a filoxéria járvány következtében elárvulnak a virágzó hegyoldalak és présházak.
Az 1900-as évek első éveiben kezdődött meg a színészek, operaénekesek, írók, nagypolgárok kitelepedése a fővárosból a kies szépségű, nyugalmas vidékre. Kisebb-nagyobb présházak, telkek cserélnek gazdát. Rózsahegyi Kálmán ösztönzésére jön Leányfalura, vásárol telket és épít házat a magyar irodalom kiemelkedő alakja, Móricz Zsigmond. Villatulajdonosok lesznek a Nemzeti Színház és az Operaház művészei is: Rózsahegyi Kálmán, Alszeghy Kálmán, Feleki Miklós, Helvey Aranka, Hettyey Aranka, Kőrösmezey Gusztáv, Radnai Miklós. E hírességek és barátaik megjelenése Leányfalun elindította az irodalom és a művészet térfoglalását, melyet a település ma is őriz: híresek kiállításai és zenei élete.
A második világháború után államosított pompás nyaralókból szakszervezeti, párt és vállalati üdülők lettek.
Az 1960-as években hétvégi házak százait építették fel a fővárosiak, 1972-ben fogadta első vendégeit a 62 °C-os termálvizet hasznosító strandfürdő, amely lendületet adott a falu idegenforgalmának.
Leányfalu a művészvilág számára mindig is vonzó maradt. Élt itt Budapest ostroma idején Márai Sándor, Szepes Mária, a háború után Déry Tibor, Háy Gyula, Karinthy Ferenc, Fábián Zoltán, Szeberényi Lehel, itt volt plébános Katona Puszta Sándor papköltő. Hosszú éveket töltött itt Ravasz László református püspök és veje, Bibó István jogfilozófus, politikus. A rendszerváltás után Leányfalu Pest megye egyik legdinamikusabban fejlődő települése: új polgármesteri hivatala, új faluháza, megújult egészségügyi intézményei, új református temploma, új iskolája, óvodája, önálló könyvtára, helytörténeti múzeuma van.
Intézményei és gazdag civilvilága, állandó lakosai és nyaralói - köztük számos művész és közéleti személyiség - megbecsülik és gondozzák szeretett Leányfalujukat.

 
Köszöntő

nyiricsaba

Tisztelt Honlap-látogató!

Köszöntöm megújult honlapunkon és köszönöm, hogy megtiszteli érdeklődésével Leányfalut, Polgármesteri Hivatalának munkáját. Szeretném felhívni rendszeres honlap-látogatóinknak szives figyelmét, hogy megváltozott honlapunk strukturája. A felső menűben önkormányzatunk működéséről tájékozódhatnak. Bővebben...

Linkek

uj_magyarorszag

vati

eugy1

dmrvzrt