top of page

Penzing

A 3700 lakosú felső-bajorországi Penzing település és Leányfalu többéves baráti kapcsolatát 2001. októberében oklevélben szentesítették. A testvérkapcsolat során a polgármesteri- és   önkormányzati képviselők hivatalos  látogatásain  túl a települések polgárai, civil szervezetei között is számos baráti kapcsolat köttetett, iskolánk diákjai cserelátogatásokon gyakorolhatják a német nyelvet.

A kapcsolat ápolói az Önkormányzatok, illetve a Penzing-Leányfalu Baráti Egyesület, Penzingben. Az egyesület tagjai adományokkal is támogatják községünk egészségügyi-oktatási és kulturális intézményeit.

Penzing város címere

Bánffyhunyad

Az alábbiakban röviden bemutatjuk új testvérvárosunkat. Bánffyhunyad (románul Huedin) városa a romániai Kolozs megyében, Kolozsvártól 48 kilométernyire északnyugatra a Sebes-Körös partján fekszik. A Kalotaszeg fővárosaként is számontartott, vasúttal és a négy égtáj felé ágazó műúttal rendelkező helység fontos vásáros hely volt a múltban és még ma is elsősorban itt cserélnek gazdát a régió termékei. A települést 1332-ben említik először Hunad néven, mint királyi birtokot. 1421-ben Luxemburgi Zsigmond király cseréli el Hunad várát a Losonczy-Bánffy családdal, a birtokukban lévő Komárom megyei Kocs faluért. Nevének első tagját tehát ekkortól viseli a helység, a Hunyad elnevezést pedig a régi magyar Honod személynévből származtatják.

 

A város ékessége a főtéren magasodó négyfiatornyos református templom. A meglehetősen görbe északi fallal rendelkező román kori hajója XIII. századi építmény. A zömök torony építésének idejét a XV. század végére teszik, amikor az erdélyi templomok megerősítése a török betörések miatt vált szükségessé. Gyönyörű belső borítása, a kettőszáz táblából álló festett fakazettás mennyezete részben XVI. századi, részben a XVIII. században készült.
 

banffy.png
bottom of page