top of page

Tájékoztató közintézményeink helyzetéről és az idősekről való gondoskodásról


Tisztelt Leányfalui Polgáraink!

Ismeretes, hogy Magyarország Kormánya március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki ezzel rendkívüli jogrend lépett életbe, mely különböző korlátozások bevezetését jelenti. Erről bővebb és hiteles tájékoztatást a www.koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak.


Jelenleg a legfontosabb feladatunk a megelőzés, a járvány tovább terjedésének, a járványgócok kialakulásának megakadályozása.


A kormány rendelkezései alapján hétfőn éjféltől bezárták a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezettek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.


Az alábbiakban tájékoztatom Önöket Leányfalu közintézményeire vonatkozóan, melyek természetesen felsőbb utasításra bármikor változhatnak.


A Polgármesteri Hivatalban a személyes ügyfélfogadás március 16-tól, hétfőtől szünetel, az ügyfélszolgálat zárva tart, de az ügyintézés továbbra is folyik. Kérjük ügyfeleinket, hogy hivatali ügyeiket lehetőség szerint elsősorban interneten vagy telefonon intézzék, de elérhetőek vagyunk postai úton is vagy közvetlenül a Polgármesteri Hivatal épületén elhelyezett külső zárt fali postaládába helyezve.


Leányfalui Móricz Zsigmond Általános Iskola pedagógusai vasárnaptól dolgoznak a tantermen kívüli, digitális munkarend bevezetésén, hogy biztosítani tudják a diákok számára a tanulás lehetőségét. Az iskolavezetés kéri, hogy a szülők legyenek szívesek gyermekeik tanszereit kedd 16 óráig hazavinni. Ne hagyjanak az iskolában semmit, mert az otthoni tanuláshoz szükség lesz a tankönyvekre és munkafüzetekre.


A Tornacsarnokot bezártuk, hiszen a gyermekek találkozása iskolán kívül sem engedélyezett.


A Tündérkert Óvoda is bezárta kapuit, de alapügyeletet biztosít azon gyermekek számára, ahol mindkét szülőnek továbbra is munkába kell járnia és a gyermek biztonságos felügyelete másképp nem megoldható. Az óvoda konyhája működik, ellátja az óvodai és iskolai étkezést igénylő gyermekeket, betartva az előírásokat.


A Faluház és Ravasz László Könyvtár, Leányfalu Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelye a látogatók előtt zárva tart, a munkatársak ezen idő alatt belső munkákat, takarítást végeznek. A Könyvtár szolgáltatásai az alábbiak szerint módosultak: a közelmúltban kölcsönzött könyvek kölcsönzési határidejét 2020. május 15-ig meghosszabbították. Hetenként egy napon, pénteken 13.00-18.00 óráig személyes – ablakon át történő - átvétellel lehetőséget biztosítanak új könyvek kölcsönzésére, amennyiben e-mailben vagy telefonon jelzik igényeiket (konkrét cím, szerző, vagy téma megjelölésével)


Az idősebb korosztályokra komoly veszélyt jelenthet a betegség ezért kérjük, hogy a 70 év feletti idősek ne hagyják el otthonukat és lehetőség szerint a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak. A Polgármesteri Hivatal listát állított össze azokról az idős helyi lakókról, akik egyedül élnek, a hét folyamán igyekszünk mindnyájukkal felvenni a kapcsolatot, hogy segítséget tudjunk nyújtani. Emellett kérjük, hogy azok az idősek vagy krónikus betegek, akik nem tudják maguk helyett megszervezni a vásárlást, ügyintézést jelezzék ezt a polgarmester@leanyfalu.hu címen, vagy bármelyik munkatársunknál.


Továbbra is várjuk azon 50 év alatti önkéntesek jelentkezését is, akik szívesen segítenének ebben a helyzetben. Az elmúlt napokban már többen jelentkeztek segítőnek, köszönjük!


Az ajánlások szerint új koronavírus járvány terjedésének megelőzésének legfontosabb pontja, hogy maradjon otthon és mosson rendszeresen kezet!


Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A fertőzésről folyamatosan frissülő információk a koronavirus.gov.hu vagy az nnk.gov.hu weboldalon érhetők el. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu. A levelekre a központ a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küld. Mit tegyen, ha fertőzöttnek érzi magát? Maradjon otthon, ne menjen közösségbe! Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát! dr. Kiss András háziorvos, dr. Takács Márta háziorvos: +36 26 383 540 dr. Víg Olga Erika gyermek háziorvos, neurológus: +36 30 269 9145

Kedves Leányfalusiak! Ahogy tapasztalják, a helyzet folyamatosan változik, ezért kérem, mindenki figyelje a híreket, és kövesse a hivatalos szervek általi előírásokat. A veszélyhelyzetben az elrendelt szabályok betartása életeket menthet! Felelősséggel tartozunk egymásért, az egészségügyi veszélyhelyzet különleges felelősséget ró mindnyájunkra.


Tisztelettel,


Adorján András

polgármester

bottom of page