top of page

Polgármesteri tájékoztató - Covid-19

Polgármesteri Tájékoztató a járványhelyzetről 09.27-én

Tisztelt Leányfaluiak! A koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében bevezetett szabályok azért szükségesek, hogy ne kelljen további korlátozásokat bevezetni - mondta szombaton az országos tisztifőorvos, aki az operatív törzs ülése után arra is felhívta a figyelmet, hogy immár a közösségi terjedés jellemzi a járványt. Jelenleg az alapvető célok a vírusnak leginkább kitett idősek védelme, az oktatás biztosítása és a gazdaság működőképességének fenntartása, valamint a munkahelyek megvédése. Az Önkormányzat igyekszik a kormányzati iránymutatásokat követve cselekedni.


Sajnos már településünkön is megjelent igazoltan a koronavírus. Továbbra is csak néhány esetről tudnak háziorvosaink, és Leányfalu területén az elmúlt héten nem tapasztalták a fertőzés növekedését. A fertőzöttek elsősorban lázzal járó és megfázásra utaló tünetekkel rendelkeznek, száraz köhögésre, fáradékonyságra és a szaglás/ízlelés időleges elvesztésére panaszkodnak. A fertőzöttek és karanténba kényszerült személyek pontos számáról nem kapunk hivatalos értesítést, de arról tájékoztattak minket, hogy a Szentendrei járás minden településén van már igazolt fertőzött.


Félelemre továbbra sincs ok, de nagyon fontos a fegyelmezett viselkedés és az általános higiénés szabályok betartása, a maszk szabályszerű viselése és a védőtávolság megtartása.

Minden közintézményünkben, és az óvoda minden bejáratánál érintésmentes fertőtlenítőt helyeztünk ki, valamint beszereztük az óvoda és a faluház számára az érintésmentes lázmérőket.

Egyelőre sem az óvoda sem az iskola vezetése nem értesült az intézményekben koronavírusos megbetegedésről. Ezért is fontos a szabályok betartása: szülők csak engedéllyel léphetnek be az oktatási intézménybe, mindenkinek fertőtlenítik a kezét belépéskor.


Október 1-től kötelező lesz az iskolában és az óvodában is belépés előtt hőmérsékletvizsgálatot végezni, a gyermekeknél, és a pedagógusoknál is. Fontos, hogy ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírusos, hiszen ez a tünet számos egyéb betegségre is utalhat, tehát itt is fegyelmezett és megfontolt hozzáállás szükséges.

Kedves Szülők! Lázas gyermek nem léphet be az intézményekbe, ez mindannyiunk közös érdeke is. Annak érdekében, hogy ne az intézménybe való belépéskor kerüljenek gyermekeik és önök is kellemetlen helyzetbe, érdemes minden reggel még otthon megmérni a gyermekek hőmérsékletét.

Sajnos a legnagyobb teher most a településen dolgozó egészségügyi dolgozókra nehezedik, tőlük vár mindenki segítséget, miközben ők is segítségre szorulhatnak. Rendelési időn kívül is folyamatosan csörög a telefonjuk, szinte állandó szolgálatban vannak. Ezúton is köszönöm áldozatos munkájukat. Gyermekorvosunk és fogorvosunk újra rendel, háziorvosi ellátásunkban nyár vége óta változás történt, melyről itt olvashatnak: Rendelés


Faluházunk és könyvtárunk betartja a szükséges előírásokat, a programjaikat igyekeznek élőben is közvetíteni, köszönjük a Leányfalu TV segítségét.

A településünkön működő két idősek otthonának lakóit is sikerült eddig megvédeni a fertőzéstől.

Itt is jelezném, hogy október elsején nem tartjuk meg szokásos Idősek napi délutánunkat, viszont szeretnénk ezt az alkalmat megragadva a településünkön élő valamennyi szép korú polgárunkat lehetőség szerint felkeresni otthonukban. A csütörtöki napon az otthonuk előtt a szabadban, maszkban és kesztyűben, a védőtávolság betartásával szeretnénk egy kis Béres vitamincsomaggal megajándékozni őket, és megkérdezni, hogy ebben az új helyzetben miben tudunk nekik segíteni.


Kérjük, hogy akinek segítségre van szüksége, az jelezze a Polgármesteri hivatalban, hívjon minket, vagy küldjön emailt a koronavirus@leanyfalu.hu címre.

Senki nem tudhatja, hogy hordozza-e a vírust tünetmentesen, ezért lényeges az óvintézkedések betartása. Fontos vigyázni azokra, akiknél magas a kockázata annak, hogy súlyosan, akár halált okozva zajlana le a fertőzés A legfontosabb tehát továbbra is, hogy óvjuk az időseket és a betegeket és ezért jelenleg mi magunk tehetünk a legtöbbet. Különösen ügyeljünk a családunkban, a környezetünkben, szomszédainkban élő idősekre és betegekre.


Itt Leányfalun is arra kérünk mindenkit, hogy járjanak el körültekintően és tartsák be az előírásokat. Ha csak lehet, tartsuk be a védőtávolságot, zárt helyen viseljünk maszkot, rendszeresen mossuk, vagy fertőtlenítsük kezünket, hogy minél kisebb esélyt adjunk a vírus nagymértékű elterjedésének, hogy ne kényszerüljünk a korábbihoz hasonló lezárásokra, korlátozásokra.


Leányfalu tavasszal is jól vizsgázott, továbbra is számítunk a fegyelmezett együttműködésükre.


Köszönettel:

Adorján András polgármester

bottom of page