top of page

Polgármesteri tájékoztató a veszélyhelyzet első 10 napjáról Leányfalun


Kedves Leányfalusiak! Ismeretes, hogy Magyarország Kormánya március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett ki ezzel rendkívüli jogrend lépett életbe, mely különböző korlátozások bevezetését jelenti. Erről bővebb és hiteles tájékoztatást a www.koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak.


A jelenlegi helyzetről, illetve a veszélyhelyzetet első tíz napjáról szeretném Önöket röviden tájékoztatni március 22-én, vasárnap reggel.


Mindenekelőtt szeretném felhívni Leányfalu idős lakóinak figyelmét arra, hogy a koronavírus járványban a 65 év felettiek a legveszélyeztetettebb korosztálynak számítanak, ezért nyomatékosan kérem Önöket, hogy maradjanak otthon, vegyék komolyan a felszólításokat.


Az otthonmaradásban szeretne segíteni Leányfalu Nagyközség Önkormányzata is. Ezért szerveztük meg hétköznapokon a meleg étel szállításának lehetőségét. Kérjük azokat a veszélyeztetett személyeket akik vagy idős koruk, vagy pedig legyengült immunrendszerük miatt a legkitettebbek a koronavírus járványának, jelezzék, ha szükségük van napi egyszeri meleg ételre. Ezt az óvoda konyhájából tudjuk biztosítani 860 forintos önköltségi áron, ingyenesen kiszállítva.

Ezúton is köszönöm a konyha dolgozóinak, hogy első szóra vállalták ezt a feladatot.

Önkénteseket is toboroztunk, akik szintén rendelkezésre állnak, ha bárkinek segítségre lenne szüksége, ügyintézés, vásárlás vagy gyógyszerkiváltásban, kérjük jelezze.

Emellett a házi segítségnyújtást végző Figyelj rám! Alapítvány munkatársai is rendelkezésre állnak, tőlük is kérhetnek segítséget.


Kedves Leányfalusiak! Talán a legszerencsésebb, ha mindenki a saját környezetében, szomszédjában, utcájában kérdezi meg az időseket, hogy tudnak-e nekik segíteni. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Leányfalu egészségügyi intézményei egyelőre rendben működnek, de felhívjuk figyelmüket, hogy a veszélyhelyzet időszakában csak sürgősségi eseteket kötelesek ellátni, és ezt leterheltségük indokolja. Kérik, hogy a várótermek előtt, a szabadban várakozzanak, egyszerre csak egy ember legyen a váróteremben.


A háziorvosaink arról tájékoztattak, hogy helyi szinten nincsenek komoly problémák, fegyelmezettek a betegek, megértették, hogy a helyzet súlyosságát és csak sürgős esetekben keresik fel őket. Telefonjaik azonban folyamatosan csörögnek.

A hétvégén továbbra is a tahitótfalusi ügyelet áll rendelkezésre, hétfő reggeltől pedig ismét a megszokott rendben rendelnek. Probléma a szentendrei szakrendelőben van, hiszen az ott gyógyító doktorok jelentős része idős, így most nem dolgozhatnak.

Gyermekorvosunk is arról tájékoztatott, hogy rendben zajlott az elmúlt 10 nap, a szülők megértették a helyzetet, a szabályokat betartva keresték fel a rendelőt. Továbbra is nyugalomra int mindenkit, és a hétvégén is telefonon tartja a kapcsolatot a családokkal.

A védőnőink is folyamatosan dolgoztak az elmúlt napokban, a kötelező oltásokat is rendben beadják, azt kérik, hogy elsősorban telefonon keressék őket.

A fogorvosi ellátás a jövő héten dunabogdányi helyettesítéssel lesz bizosítva, csak sürgősségi esetekben keressék fel dr. Weinhold Grit doktornőt.

Gyógyszertárunk a szokásos nyitva tartás mellett működik. A vezető tájékoztatása szerint pillanatnyilag néhány gyógyszerből hiány van, mivel sokan egyszerre több havi adagot váltottak ki. Ezért egyelőre csak egy hónapra való gyógyszert válthatnak ki, hogy mindenkinek jusson. Mielőtt felkeresik, érdemes előzetesen telefonon érdeklődni.


A helyi élelmiszerbolt és a pékség is a szokásos nyitva tartással üzemel. Élelmiszerben nincsen hiány.


A közintézményeinkre tekintve, a Polgármesteri Hivatal működik, de a személyes ügyfélfogadás szünetel. Jegyző asszonnyal és aljegyző úrra minden nap bent dolgozunk, rendelkezésre állunk, a munkatársak felváltva vannak jelen, de otthon is dolgoznak és elérhetőek interneten vagy telefonon.


Az iskola egy hete átállt a digitális oktatásra, igazgató asszony bentről irányítja a munkát. Mivel ez az új oktatási mód még nem volt tesztelve, ezért mindenkitől türelmet és megértést kér. A differenciált oktatás digitális átültetése amúgy sem könnyű feladat, az eltérő képességekkel és hozzáállással rendelkező tanulókat és segítő szüleiket nem könnyű egyszerre oktatni. Szépen ki fog alakulni, hogy mennyi az az optimális feladat, amit a gyerekekkel még el lehet végeztetni otthon, de ami még nem terheli túl a szülőket sem. Kérjük legyenek türelmesek!

Óvodánk ügyeleti rendet tart fenn azon családok számára, akik semmiképpen nem tudják megoldani gyermekük otthoni felügyeletét.

A tornacsarnokot bezártuk. Mondhatni, hogy szerencsére, mivel szombat délelőtt csőtörés történt a bevezető ágon, és a vizet el kellett zárnunk. Kiderült, hogy a teljes bevezető csövezetet ki kell cserélnünk és új vízóra aknát kell építenünk és ez komoly feladat.

A faluház és a múzeum is bezárt, viszont aktivizálódott a virtuális térben, kérjük látogassanak el közösségi oldalaikra, ahol korábbi kulturális programok felvételeit nézhetik meg, érdemes. A könyvtárunk is bezárt, de péntekente van mód kölcsönzésre.


A termálfürdőt nem zárhattuk be, de üzemszünetet kellett elrendelnünk, így a karbantartási munkák folyhatnak. Bevételek híján viszont mindennap jelentős kiesés termelődik, ezt (is) komolyan meg fogja érezni a falu költségvetése.

Lezártuk a játszóteret is, és itt hívom fel figyelmüket, hogy a szabadtéri fitneszpark eszközei is fertőzhetnek, erről tájékoztatást is helyeztünk ki.


Településünk templomai is kénytelenek voltak bezárni kapuikat, de a lelkészek megoldották az élő közvetítést, így vasárnap 9-től a reformátusoktól, 10 órától a katolikusoktól lesz közvetítés a világhálón, amely vissza is nézhető.


Fontos információ még, hogy sok hétvégiház-tulajdonos Leányfalun tölti napjait, első sorban az idősebb korosztályok. Figyeljünk rájuk is fokozottabban! Itt az alkalom, hogy megismerkedjünk velük, ha csak távolról is. Kérdezzük meg, hogy tudunk-e segíteni nekik, vásárlásban, ügyintézésben. Miattuk és az otthon maradni kényszerült családok miatt is fontos, hogy mindannyian legyünk türelmesebbek, körültekintőbbek a kerti munkákban, és tartózkodjunk a kerti hulladék égetésétől. A jövő héten a képviselő-testület el is fogja rendelni a hulladékégetési tilalmat, tehát még pénteken sem lehet majd tüzelni - egyelőre - a veszélyhelyzet időszakában.


Itt szeretném felhívni a figyelmüket, hogy Leányfalu olyan szerencsés, hogy néhány lépéssel elérhető a Duna-part és a Pilis, illetve a Visegrádi-hegység, ami az ország egyik legszebb parkerdője. Egyelőre nincs tiltva, hogy sétáljunk, kiránduljunk, akár családosan is. Még nincs kullancsveszély, és ilyenkor tavasszal, a virágzó fák és a még lombok nélküli erdők páratlan kilátással örvendeztetnek meg minket. Javaslom, hogy használják ki ezt a lehetőséget. A település felett több mint tíz helyen indulnak erdészeti kocsiutak az erdőbe, melyeken a turistaforgalmat is elkerülhetjük, a turistajelzések és számos mobiltelefonos alkalmazás is segít a tájékozódásban.


Jelenleg ezeket tudom megosztani Önökkel, és azt kérem, hogy folyamatosan figyeljék a hatósági felhívásokat, és cselekedjenek ennek megfelelően. Kérem Önöket, hogy legyenek egymáshoz türelmesek, segítsenek egymásnak és az önkormányzat is igyekszik lehetőségeihez képest minden segítséget megadni. Kérdéseikkel, problémáikkal, ötleteikkel forduljanak hozzánk bizalommal.


Szép vasárnapot kívánok!

Adorján András

polgármester

bottom of page