top of page

Polgármesteri tájékoztató

Tisztelt Leányfalusi Polgárok!

Magyarország Kormánya határozatlan időre meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön.

A kormányfő közölte: mostantól hetente mérlegelnek és döntenek az esetleges további hosszabbításokról. A miniszterelnök elmondta, hogy húsvét időszakára a kormány külön jogosítványt ad a polgármestereknek, akik saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be. A miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy a korlátozó szabályokat tartsuk be, kerüljük a csoportos összejöveteleket, tartsuk meg a szükséges távolságot a közterületeken, és fokozottan figyeljünk az idősekre.

Magyarország Kormánya tehát úgy döntött, hogy nem rendel el az eddigiektől szigorúbb korlátozó intézkedéseket, mert „az eddigi korlátozások értelmesek és sikeresek voltak annyiban, hogy lelassították a járvány terjedését”- közölte Orbán Viktor.

Az elmúlt órákban már több lakossági kérés, sőt „felszólítás” érkezett hozzám, hogy zárjam le Leányfalut a turisták elől. Erre az igényre jelenlegi tudásom szerint az alábbiakat tudom válaszolni:

Budapest főpolgármestere nem hozott olyan intézkedést, amely a fővárosból várhatóan kiáramló „turistaforgalmat” azaz a lakásaikba hetek óta bezárkózni kényszerült személyek, családok – amúgy teljeséggel érthető szabad levegő iránti vágyát - mozgását korlátozná. Ezek alapján valószínűleg nem fog csökkeni a korábbi hétvégék nyomása az idegenforgalmilag kiemelt célpontokon.

Az azóta eltelt órákban számos település polgármestere vezetett be további korlátozó intézkedéseket, melyekkel a csoportosulási helyszíneket, illetve a kirándulni vágyók által kiemelt célpontoknak tartott helyszíneket zárták le. A gépjárművek mozgását korlátozzák, frekventált gépjárműparkolókat zártak le és nem engednek behajtást nem helyi lakosoknak bizonyos területekre.

Így járt el Szentendre, ahol a belváros jelentős részét igyekeznek elzárni a nem helyi gépjárműforgalom elől. Többek között „a nem szentendreiek nem hajthatnak be a város védett és korlátozott forgalmú övezeteibe. A Belvárosban csak azok a szentendreiek közlekedhetnek autóval, akik Szentendrén fizetik a gépjárműadót. stb”

Így járt el Visegrád is, ahol többek között „Visegrád belterületén kizárólag az engedéllyel rendelkező helyiek vagy a városban dolgozók parkolhatnak, a 11-es főútba torkolló belterületi utak egyirányúsítva lesznek. stb”

Az eddig napvilágot látott hírek szerint ezek az intézkedéseik csak a városok egyes helyszíneit érintik, és a gyalogos, illetve a kerékpáros forgalmat nem korlátozzák. Szentendre város sem adott hírt arról, hogy korlátozná az áthaladó kerékpáros forgalmat.

Tegnap este telefonon felhívtam a környékbeli polgármestereket. Dunabogdány, Tahitótfalu, Pócsmegyer és Szigetmonostor vezetőjével beszéltem, és egyetértettünk abban, hogy településeinknek nincs lehetősége a 11-es út, illetve a szigeti főút lezárására, továbbá nincs lehetőség a kerékpáros és gyalogos közlekedés megakadályozására.

Leányfalu területén tehát nincs mód az áthaladó forgalom korlátozására. A kerékpárút két végének lezárása pedig értelmetlen és aránytalanul fokozná a balesetveszélyt, hiszen a kerékpárosokat az amúgy is forgalmas 11-es főútra kényszerítenénk, ahonnan ugyanakkor bárhol visszatérhetnének a kerékpárútra. A leányfalui 4 kilométeres kerékpárút teljes hosszban való kordonozása pedig nem kivitelezhető. Ennek következtében a következő 4 napban arra kell felkészülnünk, hogy a 11-s főúton és Duna-partunkon kerékpárosok, mozogni vágyó családok és gyermekek fognak áthaladni kerékpárjaikon ülve.

Emellett az is valószínűsíthető, hogy a pilisi turistaútjainkhoz vezető utcáinkban is meg fognak jelenni kirándulni vágyó fővárosi családok, akik gépjárművükkel valamelyik környező utcában próbálnak megállni. Ilyen potenciális parkolási helyszínből rengeteg található településünkön.

Tisztelt Leányfalui Polgárok! Minden ingatlantulajdonost feljogosítok a következő négy napban arra, hogy akadályozhatják a saját ingatlanjaik előtti parkolási lehetőséget az esetleges turistaforgalom elől úgy, hogy a szabad közlekedést, illetve szomszédjaik közlekedését és parkolását nem gátolhatják.

Felhívom továbbá a településen működő vendéglátóhelyeket, hogy a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tilos tartózkodni. A vendéglátó üzletben 15.00 óra után 06.00 óráig az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódóan megengedett a tartózkodás (pl. elvitelre kiszolgáló lángosos).

Kérem Önöket, hogy továbbra se égessenek kerti hulladékot, és ebben a négy napban lehetőség szerint tartózkodjanak a hangos, zajos kerti tevékenységektől, hogy ezekben a szép napokban ne nehezítsük meg egymás életét.

A rendkívüli hírekre tekintettel tájékoztatom Önöket arról, hogy a településünkön működő két idősek otthona rendben működik, a gondozók maximálisan betartják a hatályos előírásokat. Bár egyik intézmény sem önkormányzati fenntartású, azonban vezetőikkel folyamatosan konzultálunk, és átadtunk számukra is 50-50 db mosható, többször használatos szájmaszkot. Külön segítséget az önkormányzattól egyelőre nem igényeltek.

Tisztelt Polgárok! Jegyző asszonnyal folyamatosan készenlétben állunk és figyelemmel kísérjük az eseményeket, és természetesen amennyiben indokolt, további szigorításokat és korlátozásokat léptetek érvénybe.

Kedves Leányfalusiak! Arra kérem Önöket, hogy ebben a négy napban egészségük megőrzése érdekében kizárólag létfontosságú ügyben hagyják el otthonukat! Miként elvárjuk, hogy a lakótelepeken, bérlakásokban egy hónapja kényszerűségből bezártságban élő fővárosi családok se hagyják el otthonaikat, így mi se tegyük. Maradjunk saját kertünkben, élvezzük a gyönyörű napsütést, és készüljünk lélekben húsvét ünnepére.

Köszönettel:

Adorján András polgármester

bottom of page