top of page

Polgármesteri tájékoztató


Kedves Leányfalusiak!


Az elmúlt hét eseményeiről szeretném Önöket röviden tájékoztatni március 29-én, vasárnap.

Településünkön egyelőre nem tudunk koronavírusos megbetegedésről.

Az operatív munka megkönnyítésére létrehoztuk a koronavirus@leanyfalu.hu címet, ide várunk helyi szinten minden járvánnyal kapcsolatos üzenetet, segítségkérést, kérést, önkéntes felajánlást, ötletet, információt. Természetesen a többi elérhetőségünk is működik, továbbra is.

Pénteken délután megérkezett a Polgármesteri Hivatalba egy helyi lakos felajánlása: 1000 db szájmaszkot biztosított a leányfalusiak számára, ingyenesen. Ezúton is nagyon köszönjük Andrési Jánosnak a segítséget. Hétfőtől szeretnénk átadni/eljuttatni ezt a védőeszközt Önöknek, elsősorban a veszélyeztetett (idős, beteg) polgárainknak. Az átadás pontos módjáról rövidesen tájékoztatjuk Önöket.

A kormány kijárási korlátozást vezetett be március 28. és április 11. között. A következő két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Fontosnak tartom Leányfalu idős lakóinak figyelmét felhívni arra, hogy a számukra a vásárlásra meghatározott 9-12 óra közötti időkorlát is csak abban az esetben indokolt, ha más egyéb segítség nem áll rendelkezésükre ehhez. A koronavírus járványban a 65 év felettiek a továbbra is a legveszélyeztetettebb korosztálynak számítanak, ezért nyomatékosan kérem Önöket, hogy továbbra is maradjanak otthon, vegyék komolyan a felszólításokat.

Az otthonmaradásban segít Leányfalu Nagyközség Önkormányzata is. Ezért szerveztük meg hétköznapokon a meleg étel szállításának lehetőségét főként a leányfalusi idősek és betegek számára. Az óvoda konyhájából tudjuk biztosítani az ebédet, 860 forintos önköltségi áron, műanyag dobozban, ingyenesen kiszállítva. Időközben intézkedtünk, hogy az iskolai fejadagot 20%-kal emeljék meg a felnőtt igényekre való tekintettel, de az áron nem változtattunk. Aki szociálisan rászorul, annak pedig mindezt ingyen biztosítjuk. Az elmúlt héten naponta több mint 30 személy igényelt étkezést, és számuk folyamatosan emelkedik. Ezúton is köszönöm a konyha dolgozóinak, hogy első szóra vállalták ezt a feladatot. Emellett természetesen az étkezést biztosítjuk az azt igénylő gyermekek számára is.

Kérjük azokat a veszélyeztetett személyeket, akik vagy idős koruk, vagy pedig legyengült immunrendszerük miatt a legkitettebbek a koronavírus járványának, jelezzék, ha szükségük van napi egyszeri meleg ételre, vagy más segítségre a koronavirus@leanyfalu.hu címen. Emellett a házi segítségnyújtást végző Figyelj rám! Alapítvány munkatársai is rendelkezésre állnak, tőlük is kérhetnek segítséget. A hivatal munkatársai is segítenek gyógyszerek kiváltásában, és bevásárlásban. Önkénteseket is toboroztunk, akik szintén rendelkezésre állnak, ha bárkinek segítségre lenne szüksége, ügyintézés, vásárlás vagy gyógyszerkiváltásban, kérjük jelezze.

Kedves Leányfalusiak! Talán a legszerencsésebb, ha mindenki a saját környezetében, szomszédjában, utcájában kérdezi meg az időseket, hogy tudnak-e nekik segíteni. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Fontos információ még, hogy sok hétvégiház-tulajdonos Leányfalun tölti napjait, első sorban az idősebb korosztályok. Figyeljünk rájuk is fokozottabban! Itt az alkalom, hogy megismerkedjünk velük, ha csak távolról is. Kérdezzük meg, hogy tudunk-e segíteni nekik, vásárlásban, ügyintézésben.

A képviselő-testület elrendelte az avar és kerti hulladékok égetésének tilalmát a veszélyhelyzet időszakára. Erre egész egyszerűen azért van szükség, mert a járványhelyzet miatt sokan kényszerülnek egész nap itthon maradni. Az ő védelmük érdekében hoztuk meg a döntést. Ennek köszönhetően a pénteki napon már sokkal kellemesebb volt Leányfalu levegője, mint egy héttel korábban. Virágillatot hordott a szél a füstszag helyett. Nyilván nem jutott el a hír mindenkihez, de reméljük, hogy jövő pénteken már minden ingatlantulajdonos tudomásul veszi és betartja a tilalmat, mert ez most közös érdekünk. Tudom, sokan vannak, akiknek elsőre megoldhatatlan problémának tűnik a kertben keletkezett zöldhulladék kérdése, de kérem legyenek belátóak: vannak ennél most sokkal nagyobb problémák is, a kerti égetésről egy időre le kell tudni mondani.

Leányfalu egészségügyi intézményei továbbra is rendben működnek, ezúton is felhívjuk figyelmüket, hogy a veszélyhelyzet időszakában csak sürgősségi eseteket kötelesek ellátni, és ezt leterheltségük indokolja. Orvosaink arról tájékoztattak, hogy helyi szinten nincsenek komoly problémák, továbbra is fegyelmezettek a betegek, sokan telefonon tájékozódnak, mert megértették a helyzet súlyosságát és csak sürgős esetekben keresik fel őket.

A Polgármesteri Hivatal működik, de a személyes ügyfélfogadás szünetel. Dolgozunk, rendelkezésre állunk, elérhetőek vagyunk interneten vagy telefonon. Az iskola átállt a digitális oktatásra, óvodánk ügyeleti rendet tart fenn, a tornacsarnokot bezártuk. A faluházban belső munkák folynak és aktivizálódott a virtuális térben, a könyvtárban péntekente van mód kölcsönzésre. Az intézmények telefonon és interneten folyamatosan elérhetőek. Lezártuk a játszóteret is.

Köszönjük mindazoknak, akik felhívásunkra digitális eszközökkel segítettek helyi rászoruló gyermekeken, családokon. Minden gyermek – ha kisebb nehézségek árán is – részt tud venni a digitális tanulásban, egyelőre nincs szükség több eszközre.

A termálfürdőben üzemszünetet kellett elrendelnünk, így a karbantartási munkák folyhatnak. Bevételek híján viszont mindennap jelentős kiesés termelődik. Egyelőre megpróbáljuk csökkentett fizetéssel megtartani munkatársainkat, ameddig az önkormányzat gazdasági ereje ezt lehetővé teszi.

Településünk templomai is kénytelenek voltak bezárni kapuikat, de a lelkészek megoldották az élő közvetítést, így vasárnap 9-től a reformátusoktól, 10 órától a katolikusoktól van közvetítés a világhálón, amely vissza is nézhető.

Újra csak felhívom a leányfalusiak figyelmét, hogy néhány lépéssel elérhető a Duna-part belterületen kívüli része és az erdő is. Nincs tiltva, hogy sétáljunk, kiránduljunk, akár gyerekeinkkel is, csak kerülnünk kell a társaságot. Egy nagy séta után könnyebb elviselni a bezártságot is. A település felett több mint tíz helyen indulnak erdészeti utak az erdőbe, melyeken a turistaforgalmat is elkerülhetjük, és számos mobiltelefonos alkalmazás segít a tájékozódásban.

Továbbra is kérem, hogy folyamatosan figyeljék a hatósági felhívásokat, és cselekedjenek ennek megfelelően. Naprakész és hiteles tájékoztatást a www.koronavirus.gov.hu oldalon olvashatnak.

Kérem Önöket, hogy legyenek egymáshoz türelmesek, segítsenek egymásnak és az önkormányzat is igyekszik lehetőségeihez képest minden segítséget megadni. Kérdéseikkel, problémáikkal, ötleteikkel forduljanak hozzánk továbbra is bizalommal.

Tisztelettel:

Adorján András polgármester

bottom of page