top of page

Polgármesteri tájékoztató

Polgármesteri tájékoztató a járványhelyzet leányfalusi alakulásáról 2021. február 23-án


Tisztelt Leányfaluiak! Február 22-én az Országgyűlés 90 nappal meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. Ezen belül a jelenlegi szabályok, melyekkel a védekezést próbálják segíteni, legközelebb március 1-én változtathatnak. Müller Cecília hétfőn egy kérdésre válaszolva azt mondta, ugyan a romló járványügyi adatok miatt nem szeretnének tovább szigorítani, de ez csak akkor lehetséges, ha a jelenlegi intézkedéseket betartjuk. Az a nézet sem tartja magát, hogy vírusmutánsok nem okoznak súlyosabb megbetegedést, hiszen arányaiban, az új fertőzöttekhez képest egyre többen szorulnak kórházi ellátásra.

Bár a járvány első két hulláma éppen csak érintette Leányfalut, az elmúlt három héten a vírus erőteljesen megjelent intézményeinken és településünkön. Előbb a Móricz Zsigmond Általános Iskolában kellett teljes tanítási szünetet elrendelni, majd óvodánkban is korlátozásokat kellett életbe léptetni a nevelőket ért megbetegedések miatt. A múlt hétfőn az ANTSZ elrendelte konyhánk bezárását is, a konyhai munkatársaink megbetegedései miatt. Gyors intézkedésekkel sikerült a több mint 300 gyermek élelmezését átalakítani. Keddtől egy hétig külsős szolgáltatóval szerződtünk és így oldottuk meg intézményeink étkeztetését. Mától, február 23-tól újra kinyithat konyhánk, és visszaáll a szokott rend az étkeztetésben. Ugyancsak helyreállt a rend az iskolánkban és az óvodánkban is és bízunk benne, hogy ez így is marad. Ezúton is megköszönöm intézményvezetőinknek a folyamatos helytállást, és a gyorsan változó helyzetekhez való gyors alkalmazkodást, mellyel biztosították a gyermekek felügyeletét és ellátását. Annak a néhány munkatársnak pedig, akiknek még otthon kell maradniuk, jobbulást és egészséget kívánok.

A múlt héten a vírus elérte a Polgármesteri hivatalt is. A veszélyhelyzet tavaly tavaszi bevezetése óta ez az első hét, amikor be kellett zárnunk a hivatal ajtajait, jelenleg 4 kollégánk igazoltan fertőzött, közülük 1 fő kórházba is került, és további 3 munkatársunk egyéb influenzás tünetekkel tartózkodik otthon. Reményeink szerint jövő hétfőn ismét a megszokott rendben fogadhatjuk ügyfeleinket.

A településre vonatkozó oltási információkról a leggyorsabban a Leányfalu Háziorvosi Rendelő Közösségi oldaláról értesülhetnek a

https://www.facebook.com/groups/3980689565338909

internetes címen. Az oltások ütemét a rendelkezésre álló vakcinák száma határozza meg. Kérjük Önöket, hogy legyenek türelemmel és megértéssel, hiszen egészségügyi munkatársaink is a veszélynek kitett emberek, és az elmúlt egy évben kivételesen nagy terhelésnek voltak kitéve, a következő hetekben pedig az oltások beadása miatt ez a rájuk nehezedő súly tovább fog nőni. Ezúton is mindannyiunk nevében köszönöm példás helytállásukat!

A védőoltás ingyenes és önkéntes, érdemes rá regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Koronavírus fertőzésből gyógyultak jelentkezését továbbra is várják vérplazma adásra, mellyel a gyógyultak sok embertársunknak segíthetnek: Telefon: 06 30 602 9250 | E-mail: verplazma@dpckorhaz.hu | Online: www.koronavirusplazma.hu

A védelmi intézkedések továbbra is érvényben vannak.

Elindult az újraindításról szóló konzultáció is, a kérdőívet a vakcinainfo.gov.hu és a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon is ki lehet kitölteni. Hét kérdésre lehet válaszolni, többek között a védettségi igazolvánnyal, az éttermek és szállodák újraindításával és az este 8 óra utáni kijárási tilalommal kapcsolatban.

https://vakcinainfo.gov.hu/

Kedves Leányfaluiak! Továbbra is tartsuk be a védekezés szabályait, és amikor majd lehetőségünk nyílik oltassuk be magunkat!

Jó egészséget kívánok, tisztelettel,

Adorján András

polgármester


bottom of page