top of page

Polgármesteri tájékoztató

Polgármesteri tájékoztató


Tisztelt Leányfaluiak! Mindenekelőtt a leányfalui járványügyi helyzetről tájékoztatom röviden Önöket. Háziorvosaink tájékoztatása szerint továbbra is kiegyensúlyozott a járványügyi helyzet Leányfalun. A fertőzöttek száma folyamatosan 10 fő alatt mozog. Az ősz folyamán tudomásunk szerint egy helyi lakost vesztettünk el a járvánnyal kapcsolatosan, aki a fertőzöttség mellett több krónikus betegséggel is küzdött. Az óvodában eddig egy pedagógus produkált korábban, iskolában két pedagógus a múlt héten produkált pozitív tesztet, és összességében eddig csak néhány család jelezte, hogy gyermekeik érintettek a vírusban, tömeges megbetegedésről egyelőre nincs tudomásunk. A Református Szeretetotthonban sajnos már beszivárgott a vírus, többen megfertőződtek, de a helyzet konszolidálódott. A másik idősek otthonában eddig még sikerült kívül tartani a koronavírust. A Polgármesteri Hivatal munkatársai egyelőre még fogadják az ügyfeleket. A faluház, a könyvtár és a múzeum is kénytelen volt bezárni a kapuit. A sportcsarnok hét közben nem fogadhatja az egyesületeket, de a hatályos kormányrendelet szerint hétvégente – szükséges fertőtlenítés mellett – használhatják. A termálfürdő sem fogadhat vendégeket, de az uszoda részben sportolókat igen. Minden leányfalusi Polgárt arra kérünk, hogy kövesse figyelemmel a kormányzati rendelkezéseket és tartsa be a járványügyi szabályokat, mindannyiunk védelme érdekében. Akinek segítségre van szüksége, az hívjon minket elérhetőségeinken, vagy írjon a koronavirus@leanyfalu.hu internetes címre.

A továbbiakban tájékoztatom önöket a folyamatban lévő beruházásainkról. A Polgármesteri Hivatal Dr. Filep Julianna jegyzőasszony irányításával folyamatosan gyártja a pályázatokat, illetve bonyolítjuk az elnyert projektek előkészületeit, kísérjük a munkálatokat és végezzük az elszámolást. Mindezt a mindennapi munka és a járványügyi veszélyhelyzet teremtette feladatok ellátása mellett végezzük.


Mivel a veszélyhelyzetben is szeretném figyelembe venni a Képviselő-testület véleményét, illetve a folyamatban lévő beruházásoknál nem nélkülözhetem a külsős bizottsági tagok szakmai segítségét, így kidolgoztuk az önkormányzati munka feltételrendszerét, melyet e lapban Aljegyző asszony cikkében összefoglalt. Ez a tavaszi veszélyhelyzetben kialakított, és a törvényességi felügyeletet ellátó Kormányhivatal által jóváhagyott működési rend továbbfejlesztése, mely a jelenlegi jogi szabályozásnak és konszenzusos elvárásoknak is teljes mértékben megfelel. Elindult a Faluház hűtés-fűtés rekonstrukciós beruházása. A Magyar Falu Programban sikeresen megpályázott mintegy 30 millió forintos pályázati keretből fog megújulni a Faluház gépészete. A hőszivattyúkkal kombinált napelemes megoldással olcsóbbá fog válni a a Faluház fűtése, miközben a nyári időszakban megoldotta válik az épület hűtése is, melyre nagy igény van a nyári programok alkalmával. A tervek szerint december elejére készül el a beruházás. Ezzel és a tavasszal saját költségvetésből elvégzett külső rekonstrukcióval jelentős mértékben újul meg az idén 10 éves Faluházunk.


November végén fog elindulni Gyulai Pál utcai járda kialakítása, ezzel megszüntetve a régóta fennálló balesetveszélyes helyzetet. A térköves járdán a Duna-part, illetve a pócsmegyeri rév valamint a faluközpont közötti gyalogosközlekedés biztonságossá és kényelmessé fog válni. A tavasz folyamán a Magyar Falu Programban alapanyagra mintegy 5 millió forint értékben lehetett pályázni, melyhez a munkadíjat, illetve a többletköltségeket saját forrásból kell kigazdálkodni. Mivel a járványügyi helyzet lényegében elvitte az idei tartalékkeretünket, így ezt a pluszköltséget például a Sorg-villa kiadásából tudjuk finanszírozni. A beruházás az időjárás függvényében december közepére fog lezárulni. Fontos megjegyezni, hogy ezáltal - a gyalogosok biztonsága érdekében - kb 10 parkolóhelyet fogunk veszteni.


Ha már a Sorg-villát említettem: november közepén egy nagy nemzetközi produkció forgatott a Sorg-villában Az esetleges kellemetlenségekért ezúton is elnézést kérünk. Sajnos minden igyekezetünk ellenére nagyon nehéz valamennyi szabály betartására rávenni a filmeseket, de a bérleti díj - 5 millió forint - jelentősnek mondható Leányfalu költségvetését tekintve, ebből a bevételből is közösségi célokat finanszírozunk.


December közepére fog elkészülni a termálfürdő előtti parkolósávban egy elektromos autó töltőállomás. Az objektum egyszerre két elektromos jármű töltésére lesz alkalmas és a létesítés, valamint a működtetés az önkormányzatnak és a termálfürdőnek nem kerül pénzébe.

Lassan lezárul a termálfürdő északi végében a már több mint egy éve tartó, nagy zajjal és kosszal járó beruházás, melynek eredményeképpen egy ivóvíz minőségűre kalibrált, nagy teljesítményű hidegvizes kúttal gazdagodik a termálfürdő és Leányfalu, melyet ingyenesen kap meg a település. Napjainkban, mikor az ivóvíz egyre nagyobb kincs, ez a tény mindenképpen kiemelendő. A sok kellemetlenséggel kísért beruházás jelentős csúszással ér véget, ezért a Kivitelező ezúton is köszöni a környékben lakók és az Önkormányzat megértését.


Lezárult a Klein-villában létesítendő Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont projekt építészeti tervezési szakasza és elindult a közbeszerzési eljárás. Reményeink szerint december végére ki tudjuk választani a nyílt közbeszerzési eljáráson a győztes kivitelező céget. Ezt követően időjárástól függően a jövő év elején elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok, melyek eredményeképpen 2022 tavaszára befejeződhet a projekt. A romos épület a faluközösség tulajdonában maradva megszépül és képes lesz bevételt is termelni. A Miniszterelnökség támogatásának köszönhetően az épület és kertje nemcsak hogy újra elnyeri hajdani pompáját, de kulturális térré és idegenforgalmi célponttá is válik, miközben rendezvényközpontként a leányfalusiak előtt nyit új lehetőségeket: családi ünnepségek, esküvők megtartását teszi lehetővé.


Ezzel párhuzamosan folyik a termálfürdő főépületének megújítására irányuló tervek készítése is. A tavasz folyamán írjuk ki a beruházás nyílt közbeszerzési eljárását. A tervek szerint 2023 egy megszépült főépület, tágas aulával, kulturált öltözőkkel és vizesblokkal és új szolgáltatásokkal várja majd a fürdővendégeket, mellyel párhuzamosan szeretnénk a fürdő területén véletlenszerűen elszórt bódékat és vendéglátóhelyeket is felszámolni, visszaadva a zöld területeket a vendégeknek. A vendéglátóhelyeket két nagy tömbben, kulturált körülmények között szeretnénk elhelyezni. Az erre vonatkozó hasznosítási pályázatok hamarosan meg fognak jelenni a termálfürdő honlapján.


Bízom benne, hogy a nehéz járványügyi helyzet ellenére is megfelelő lelkülettel tudunk készülni a közelgő ünnepekre. Talán ez a helyzet minden negatívuma ellenére is lehetőséget ad arra, hogy az idei karácsonyra ne a vásárlási lázban, hanem inkább befelé fordulva, lelkiekben készüljünk. Szép, meghitt és egészségben megélt adventi ünnepeket kívánok Önöknek.

Tisztelettel:

Adorján András

polgármester

bottom of page