top of page

Polgármesteri tájékoztató

07.10-én


Kedves Leányfaluiak!

Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a veszélyhelyzet időszakában elkészített és beadott pályázataink közül eddig 4 nyert kedvező elbírálást. Ez is bizonyítja, hogy a járvány hónapjai alatt a rászorultak ellátása mellett végzett folyamatos munkánk meghozta gyümölcsét. Mint arról már tájékoztattam Önöket, a múlt hét folyamán kaptunk értesítést arról, hogy a gyermek- és fogorvosi rendelőink részére megpályázott eszközbeszerzési kérelmünket támogatta Magyarország Kormánya. Így összesen mintegy 3 millió forint értékben fog javulni e két egészségügyi szolgáltatásunk színvonala.

Ezen a héten két újabb pozitív döntésről kaptunk tájékoztatást.

A pályázható maximális keretet, mintegy 30 millió forintot nyertünk a Szent Imre herceg utca rekonstrukciójára. Evvel az utcával már korábban is többször pályáztunk, felújítása rendkívül indokolt, hiszen templom, idősek otthona, iskola, tornacsarnok és óvoda található itt. Ebből az összegből az Erkel utca és Móricz köz közötti szakasz teljes felújítására kerülhet sor, védett járda, szabályszerű vízelvezetés és a Móricz –telek felől támfalazott parkoló kialakításával. Máris kiküldjük ajánlatkérő felhívásainkat kivitelező cégeknek, hiszen jó lenne már augusztusban elkezdeni a munkát. Az már most látható, hogy a beruházás valamilyen mértékben érinteni fogja a tanévet, de nem szeretnénk jövő nyárig eltolni a beruházást

A pályázható maximális keretet, mintegy 5 millió forintot nyertünk járdaépítéshez, melyet a faluközpontban, a Gyulai Pál utca alsó szakaszán fogunk megépíteni. Ez is már egy régi terv és rendkívül indokolt beruházás. A pócsmegyeri rév és a buszmegállók közötti gyalogosközlekedést kívánjuk megoldottá tenni, ami egyben a 11-es főút és a Duna-part közötti balesetveszélyes helyzet kiváltását is fogja szolgálni. A tervek szerint az útszakasz Szentendre felöli oldalán vezet majd a járda,mely biztosítja a biztonságos gyalogosközlekedést.

Mindkét tervezett beruházás sajnos jelentős számú autós parkolóhely vesztésével fog járni. Itt jegyzem meg, hogy a parkolás kérdésével külső szakemberek bevonásával foglalkozunk. A fürdővendégek okozta parkolási helyzetről és lehetséges megoldásokról hamarosan tájékoztatom Önöket. Most csak annyit jeleznék, hogy mivel a fürdő területén folyó kútépítés és a Szupergyors Internet Program beruházás is jelentős mértékben igénybe veszi a fürdőtől északra található parkolásra használt területet, így az idei parkolási lehetőségek biztosítása még nagyobb problémát okoz, mint a korábbi években. Viszont le kell szögeznem, hogy a tavaszi három hónapos üzemszünet a fürdőben olyan jelentős bevételkiesést jelent, amelynek kompenzálása a költségvetés egyensúlyának biztosítása érdekében elengedhetetlen. Minél több fürdővendégre szüksége van a településnek a hiány csökkentése érdekében és ehhez parkolóhelyek biztosítására van szükség. A parkolóhely Leányfalun pedig aránytalanul kevés.

Visszatérve nyertes pályázatainkra, ezúton is köszönjük Magyarország Kormányának támogató döntéseit. Fontos tudni, hogy mindkét beruházás az elnyert összegek mellett jelentős járulékos költségekkel is fog járni, ennek kigazdálkodásán is dolgozunk. Bízunk benne, hogy az ősz folyamán mindkét helyszínen megvalósulnak e közlekedésbiztonsági szempontból elengedhetetlen beruházások. Minden érintettől türelmet és megértést kérünk, valószínűleg kellemetlenségekkel és kényelmetlenségekkel fognak járni az építkezések. A pontos menetrendekről természetesen értesíteni fogjuk Önöket minden fórumon.

Tisztelettel:

Adorján András polgármester

bottom of page