top of page

Polgármesteri Tájékoztató

Polgármesteri Tájékoztató

/ Leányfalu Hírek novemberi számából/

Kedves Leányfalusiak! Az elmúlt bő egy hónap alatt számos egyeztetés eredményeként megalakult és elkezdte munkáját a képviselő-testület, felállt az új bizottsági struktúra. Ezúton is köszönöm, hogy a felkért külsős szakértők szaktudásukat felajánlják a település javára.

Kérjük, hogy téli időjárásra tekintettel készítsék fel ingatlanjaikat és járműveiket a hegyi közlekedés esetleges nehézségeire. Érdemes kis lapátot és valamennyi szóróanyagot is tartani otthonunkban, és járművünkben, hogy az önkormányzati síkosságmentesítés mellett magunk is megoldhassuk a kisebb problémákat. Fontos tisztában lenni vele, hogy az ingatlanok előtti járda, illetve járda hiányában a közút tisztántartása és síkosságmentesítése az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának feladata. Kérjük segítségüket és együttműködésüket a csúszásmentesítésben.


Felhívom a figyelmüket továbbá a Település Arculati Kézikönyvünkre (TAK), mely a www.leanyfalu.hu honlapon található, és az alábbi linken letölthető:

https://drive.google.com/file/d/1ZguvtAQRhdfo84RS2GN1V1_sba1iWtT8/view

Amennyiben építkezést, felújítást terveznek Leányfalun, úgy a TAK-ot mindenképpen nézzék át! Ez a települést bemutatni szolgáló kiadvány, melynek feladata a település sajátos, egyedi arculatának és védendő értékeinek bemutatása. A településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemeket tartalmaz.


Az elmúlt időszakban négy korábbi, még a választások előtt, az előző polgármester úr irányítása alatt beadott pályázatunkra érkezett pozitív válasz. Az útkarbantartó gépre elnyert közel 15 millió forintról már tájékoztattam Önöket, a gép beszerzése folyamatban van. A Magyar Falu Program keretében meghirdetett, Óvoda udvar című pályázaton 4 641 532 forint támogatást nyertünk, melyből az óvoda külső és belső kerítéseinek felújítása történhet meg, valamint a poros-homokos játszókert jelentős felületének gumitéglás burkolását valósíthatjuk meg. A nemzeti és helyi identitástudat erősítése című pályázatunk 22 461 615 forint támogatásra jogosult. Ebből nagyságrendileg 15 millió forint a Klein-villa nyílászáróinak felújítására, 5 millió forint a Faluház adventi és jövő évi programjai, 2 millió forint pedig kulturális munkatárs bérére fordítható. A Polgármesteri hivatal felújítása című pályázatunk 9 378 000 forint támogatásban részesült, melyből a hivatal belső festése és a tetőtéri irodák légkondicionálásának kiépítése fog megtörténni. Köszönjük a támogatást, Magyarország Kormányának döntését.


A Termálfürdővel kapcsolatban várjuk Magyar Turisztikai Ügynökség támogatói okiratát, a 2019. október 9-i tárgyaláson az Ügynökség illetékesei azt közölték az akkori polgármesterrel, hogy a Leányfalui Termálfürdő Előzetes Megvalósítási Tanulmánytervét támogatásra méltónak találták. Ezek szerint mintegy 365 millió forinttal támogatják majd a fürdő épületének középső-, illetve keleti szárnyának felújítását. A nyugati szárnyban a magántőke bevonásával folyik a korábban elindult Mozgáscentrum beruházás, illetve a fürdő északi végén is zajlik az újfajta hideg vizes kút kiépítése. Az AGM Betonelemgyártó Forgalmazó és Építő Zrt. egy új kútlétesítési technológiához nyert pályázati támogatást. Az Önkormányzat pedig hozzájárult, hogy ennek prototípusát a fürdő területén kivitelezzék. A hideg vizet a 12 méter mély kavicsrétegből fogják felhozni, majd ezt továbbítjuk a medenceszűrőkhöz. A helyszín összhangban van a fürdő fejlesztési koncepciójával. A kút kiépítése és üzemeltetése nem kerül pénzünkbe, a vizet ingyen kapja majd a fürdő, a kút és a szűrők közti vezeték lefektetéséhez kell hozzájárulnunk 50%-ban. A kút 2025-ben 100 %-ban a fürdő tulajdonába kerül. A beruházás következtében jelentős értékkel gazdagodik a fürdő. Egyben megtörténik az érintett terület tereprendezése is, a korábban itt álló üdülőépületek föld alatti maradványainak elszállítása és fürdő északi kerítésének áthelyezése is, mellyel növeljük a fürdő területét.


A nyár folyamán partfalomlás történt az Őz utca végén. Egy helyi lakos segítsége által a hetekben megtörténik a támfal újjáépítése és jelentős megerősítése, ezért a Hunyadi utcán nagyobb munkagép forgalom várható. A környék lakóinak megértését kérjük.

Ugyancsak megértésüket kérjük a településen folyó villanyoszlopcserék miatt. A beruházás az ELMŰ-TELEKOM közösoszlopsoros hálózat létesítése keretében a településen a régi villanyoszlopok cseréjét a Smart Energy Hungary Kft. folytatja. A helyi építési szabályzatnak megfelelően a munkálatok során csak a régi oszlopok kiváltására történik. A beruházás jobb minőségű internetkapcsolatot eredményez. Az oszlopcserék megtörténtek, januártól pedig a kábelek és vezetékek átszerelése történik majd meg, mely már várhatóan nem jár jelentősebb forgalomakadályoztatással.


Befejeződtek a tornacsarnok felújítási munkálatai. A Dunakanyar SE 2016 évben pályázott 10 millió forint összegben a terem felújítására. A pályázati támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium biztosította a MOB által kiemelt 16 sportág szakszövetségeinek. A támogatást a világtás korszerűsítésre, röplabda állvány furatok kialakítására és a sport padló cseréjére fordították. A 10 millió forint minisztériumi támogatás mellett, a Magyar Röplabda Szövetség is hozzájárult a terem felújításához a szükséges sport PVC - vel. Az önkormányzat eközben elvégeztette a bordásfalak felújítását, és a mögöttük lévő radiátorsor csapjainak cseréjét, valamint a mosdók vizes munkálatait, valamint megegyezett a Váci Tankerülettel a tornakötelek cseréjéről, amit így a tankerület finanszíroz. Köszönjük Batáriné Balázs Erzsébetnek a beruházás koordinálását és a sok segítséget.

Pályázatot írtunk ki közterület-felügyelői munkakör betöltésére, illetve az igazgatási előadónk eltávozása miatt erre a munkakörre is. A részletes pályázati kiírások elolvashatóak a település honlapján. Köszönöm figyelmüket, szép és kiszámítható telet kívánok mindnyájunknak.


Adorján András

polgármester

bottom of page