top of page

NAV - Tájékoztató

Egyre népszerűbb az automatikus részletfizetési kérelemA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online nyomtatványkitöltőjével (ONYA) könnyen, egyszerűen, már akár kávézás közben, mobilról is beküldhetők a kérelmek a NAV-hoz.


Júliusi bevezetése óta egyre több ügyfél választja az AUTRESZ-adatlapot, amiből több mint 640 érkezik be havonta a Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságára. A rendszer az eddigi tapasztalatok alapján kiválóan működik, az űrlap kitöltésével kapcsolatban probléma nem merült fel.


Mindössze egy ügyfélkapus regisztráció szükséges és bármely okoseszközről, elintézhető számos ügy az itt kitölthető űrlapon. Az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan beazonosítja a kérelmezőt, ezért ezeket az adatokat külön nem kell felvinni. A kitöltés így rendkívül egyszerű, pár kattintással benyújtható, módosítható és visszavonható a kérelem.

Természetes személyként részletfizetés kérhető egy évben egyszer, legfeljebb egymillió forintos tartozásra és 12 hónapra. A megbízhatónak minősített gazdálkodók pedig nettó hárommillió forintot el nem érő tartozásra kérhetnek évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi futamidőre részletfizetést vagy fizetési halasztást. A döntést a NAV az ügyfélkapura küldi, így a határozat átvétele, letöltése sem vesz igénybe több időt egy kávészünetnél. A pozitív elbírálás után nincs más teendő, mint a törlesztőrészleteket határidőben fizetni. Ezt azonban nem ajánlott elmulasztani, mert akkor a kedvezmény érvényét veszti.


Az ONYA ezen a weboldalon, vagy a NAV honlapján az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból érhető el.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága

További információ:

Salgó Attila

Tel: 06-70-491-2907; 06 1 427 5061

E-mail: pest.sajto@nav.gov.hubottom of page