top of page

Legyen nyugodt és békés a szilveszter Leányfalun!

Kedves Leányfalui Polgárok!


Az idei év rendhagyó. A koronavírus járvány miatt tavasszal és sajnos visszatérően most ősszel is a bezárkózás, a távolságtartás és a visszahúzódás jellemzi életünket. Bízom benne, hogy az ünnepek és az újév köszöntésével jó egészségünk megőrzésével magunk mögött hagyhatjuk mindezt.


Kérem magam és az engem írásban megkereső 193 leányfalui lakos nevében, hogy a szilveszteri ünneplés során a pirotechnikai eszközök (tűzijátékok, rakéták, stb.) használatát mellőzzük!

Petárda használata egész évben, így szilveszterkor is tilos!


Sajnos a pirotechnikai eszközök miatt évről évre egyre zajosabb Leányfalu az év utolsó napjaiban. Szilveszter éjjelén pedig már-már riasztó méreteket ölt a tűzijátékok használata településünkön. A robbanások hangjai visszaverődve a hegyoldalakról még erősebben hallatszódnak.


A hajnalig tartó durrogtatások sok család életét zavarják, felriasztják a kisgyermekeket, a korábban nyugovóra térőket. A robbanások hangja az állatokban rémületet és menekülési kényszert vált ki. A házikedvenceket sok esetben még az ingatlan kerítései sem tartják vissza, így nagyon sok kutya és macska napokig kóborol, mire hazatalál és vannak, amelyeket sosem látnak viszont gazdái. A kertjeinkben telelő madarak és az erdeinkben élő állatok megvadulva próbálnak menedéket keresni. A tűzijátékok környezetromboló és légszennyező hatásai ilyen koncentrátumban pedig már egészségkárosító következménnyel is járhatnak. Úgy gondolom, az új évet enélkül is lehet örömmel és vidáman köszönteni.


Ehhez kapcsolódóan kezdeményeztem egy „Leányfalu díszítésére” alap létrehozását. Javaslom, illetve kérem, hogy azt az összeget, melyet a családok szilveszteri tűzijátékokra költenének, utalják az Önkormányzat számlaszámára, a közleményben szerepeltetve: „Leányfalu díszítésére”. A befolyt összeget 2021-ben az adventi várakozás, a karácsony és az újév köszöntésére településünk díszítésére fordítjuk. Láthatják, hogy idén már elkezdtük a fényfüzérek telepítését és szeretnénk jövőre további fényelemeket vásárolni közterületeink ünnepi díszbe öltöztetéséhez. Ez mindenki számára örömet jelentene: az itt élőknek, az átutazóknak és vendégségbe érkező távoli rokonoknak is és nemcsak rövid percekre.


Számlatulajdonos neve: Leányfalu Nagyközség Önkormányzata

Számlaszám: 11742087-15393702-06910000

Közlemény rovatba írják: „Leányfalu díszítésére”


Kérjük, hogy az újév köszöntése Leányfalun ne a durrogtatások és robbanások visszhangjától legyen hangos!


Adorján András

Leányfalu polgármestere

bottom of page