top of page

Közbiztonsági fórum

Hogyan kerüljük el a bűneseteket Leányfalun?A Dunakanyar településeire és ezen belül Leányfalura jellemző bűncselekmény típusokra hívta fel a figyelmet Poór István c. törzszászlós a faluházban megrendezett Lakossági Közbiztonsági Fórumon. A november 13-i eseményen a leányfalusi körzeti megbízott készséggel válaszolt a közönség kérdéseire is.


Annak ellenére, hogy számos bűnözői csoportot felszámolt a rendőrség, az elkövetők mindig újabb módszerekkel próbálkoznak - hívta fel a figyelmet a közbiztonsági fórum létrehozását kezdeményező Poór István. Mint kiemelte, sajnos az elmúlt években folyamatosan jelen van az idősek sérelmére elkövetett úgynevezett „unokázós csalás”. Ezzel kapcsolatban több, rendőrségi felderítés során rögzített felvételt is bemutatott, melyben betekintést kaphattak a jelenlévők, hogy milyen módon próbáljak meg az idősektől – akik koruknál fogva már sokkal nehezebben kezelik az érzelmi nyomást – megtakarított pénzüket, ékszereiket kicsalni. Az időskorúak megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett unokázós csalások során a bűncselekmények elkövetésére lényegében ugyanazt a módszert használják. Az időskorú sértetteket a szervezet egyik tagja hívja fel és a beszélgetés során a rokonának adja ki magát. A telefonáló legtöbbször azt állítja, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzi a sértetteket, hogy ő nem tud elmenni a pénzért, hanem egy ismerősét küldi el érte. Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítanak, aki átveszi a pénzt, ékszereket. A törzszászlós kiemelte, a tapasztalatok alapján nem lehet elégszer felhívni az idősek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, hiszen az elmúlt időszakban Szentendrén 5 millió forintot csaltak ki ezzel a módszerrel a bűnözők.


Poór István emellett több hasznos tanácsot is elmondott, miként lehet elkerülni az áldozattá válást. Például, amikor az emberek a közösségi média platformokon megosztják, hogy hol és meddig nyaralnak, tálcán kínálják a lehetőséget a betörőknek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok esetben tapasztalja, hogy egyes ingatlan tulajdonosok szabadon, elzárás nélkül az utcáról jól látható módon hagyják elől vagyontárgyaikat, melyek az utazó bűnözők számára kedvező helyzetet teremtenek a lopásokhoz. Kérte, hogy ezeket az eszközöket zárják el, ne adjanak lehetőséget a bűnözőknek.Ezután a jelenlévők kérdéseket tettek fel, illetve saját tapasztalataikat mondták el, majd több közlekedési problémát is érintettek, melyre Poór István mellett Adorján András polgármester és dr. Kállai Zsuzsa aljegyző adott választ. Leányfalun ilyen probléma a megállni tilos, és a kötelező haladási irány táblák figyelmen kívül hagyása, valamint az ingatlanok kapubejáróiban a szabálytalan várokozás, mellyel az ingatlan tulajdonosának közlekedését akadályozzák, és szó esett a forgalomlassító küszöbök (fekvőrendörök) kihelyezéséről is.


A hideg idő közeledtére tekintettel a körzeti megbízott kérte, figyeljenek fokozottan a településen élők egymásra, a környezetükben élő idős emberekre. Amennyiben nem tapasztalják mozgás jeleit a ház körül, mielőbb jelezzék, hogy ellenőrizni lehessen, nem érte-e baleset, vagy nincs-e esetleg szüksége segítségre. A rendezvényen részt vevő Balláné Rák Éva képviselő asszony a helyi polgárőrség segítségét ajánlotta fel.


A közbiztonsági fórumot a tervek szerint havi rendszerességgel fogjuk megtartani, ezúton is köszönjük Poór Istvánnak, hogy szabadidejében is a helyi lakosok rendelkezésére áll.

Tisztelettel,

Adorján András

polgármesterbottom of page