top of page

HIPA-val kapcsolatos tájékoztatás

Tájékoztatás azon vállalkozásoknak, akik a 2019. évi HIPA bevallást 2020. szeptember 16-át követően nyújtják be

Tisztelt Ügyfelünk! Eltérő szabályok élnek a 2020. évi helyi iparűzési adóelőleg fizetésre, ha az adózó a 2019. évi iparűzési adóbevallását 2020. szeptember 16. és szeptember 30. napja között készíti el és nyújtja be az önkormányzati adóhatósághoz.

A végleges adófizetésre él a szeptember 30-i halasztás lehetősége, ám az adóelőleg fizetés változatlan határidőben 2020. szeptember 15-i nappal volt esedékes függetlenül attól, hogy az adóbevallást az adózó 2020. szeptember 15-e előtt vagy után teljesíti.

A Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés alapján, ha az adózó iparűzési adóbevallás benyújtási, adóelőleg bevallási kötelezettségét a 2020-ban kezdődő adóelőleg fizetési időszak első előlegrészlete esedékessége napjáig (általános esetben 2020. szeptember 15-ig) nem teljesítette, akkor ezen előlegrészlet esedékességekor az előző - korábban bevallott (2018) - iparűzési adóelőleg-részlet összegét kell megfizetnie (a naptári évvel azonos üzleti évet alkalmazó esetén a 2020. március 15-ig fizetendő előleg összeget).

Adóelőleg-részletként az adózó nem vallhat be más összeget, mint az előző –korábban bevallott – iparűzési adóelőleg-részlet összegét. Amennyiben az adózó mégis így tesz vagy nem jelez összeget, akkor a bevallása hibás.

Mindez a NAV19HIPA kitöltési útmutatójának VIII. 2. pontjában is megerősítésre került.

Köszönjük, hogy adókötelezettségek betartásával és adófizetésével hozzájárul Leányfalu Nagyközség fejlődéséhez.

Továbbra is jó egészséget kívánunk minden kedves ügyfelünknek!

Leányfalu, 2020. szeptember 29.

Leányfalu Nagyközség Polgármesteri Hivatal Adóhatósága

bottom of page