top of page

Elindult a termálfürdő felújításának nyílt közbeszerzési eljárása

Az önkormányzat tulajdonában lévő leányfalusi termálfürdő nehéz helyzetben van. A fürdő továbbra is zárva tart, lassan fél éve nem fogadhat vendégeket, bevételt nem termel. A fürdő vezetése ugyan minden lehetőséget kihasznál annak érdekében, hogy ne a falu költségvetéséből kelljen finanszírozni az állományban tartott munkatársak és a saját csökkentett bérét, de már nem sokáig tudja ezt kigazdálkodni. Mindeközben jelentős összeg, mintegy 620 millió forintnyi pályázati forrás áll rendelkezésre a fürdő fejlesztésére, de ez az összeg csak a megpályázott célokra fordítható.

Mint ismeretes a fürdő főépületének felújítására két külön forrásból érkezett támogatás – az első ütemhez a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, míg a másodikhoz a Miniszterelnökségtől – így az egységesnek szánt beruházást teljesen külön kellett választani. Ráadásul fordított sorrendben érkeztek a támogatások - 2019 végén 391 millió forintot nyertünk a fürdő aulájának és a nyugati szárnyának ( második ütem) fejlesztésére. Majd 2020 nyarára sikerült a 2017-ben kilátásba helyezett 250 millió forintos támogatás ( első ütem) lehívása is. Az öltözők és a vizesblokkok korszerűsítésére a 250 millió forintos forrás a tervezői költségbecslés alapján nem elég. Éppen ezért korábban erre a beruházásra 350 millió forintot alkudtunk ki az előző ciklusban, de a pandémia miatt mégis csak az eredeti összeget tudták folyósítani.

Mindkét támogatás megszerzése, a pályázati anyagok összeállítása jelentős adminisztrációs terhet jelentettek, jelentenek a hivatal számára, hiszen a Polgármesteri Hivatal bonyolítja mindezt.

Bár a termálfürdőben a jelenlegi és a tavaly tavaszi leállás időszakai kitűnő alkalmakat nyújtottak volna az építkezésre, de nem lehet siettetni az előkészítés menetét. Az összegek felhasználása ugyanis csak szigorú kötöttségek mellett történhet. El kellett készíttetni a részletes megvalósítási tanulmányt, és csak annak jóváhagyása után lehetett elkészíteni a kiviteli terveket. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezeket a forrásokat a meglévő épületek felújítására kaptuk, nem új épület építésére. Az 1972-ben, nyári időszakra épített szezonális épület átépítése pedig nem egyszerű mérnöki feladat.

A hosszú előkészítő munka után ezen a héten megjelent nyílt közbeszerzési eljárás, melynek várhatóan április végére lesz eredménye, akkor fog kiderülni, hogy mekkora a legkedvezőbb ajánlat. A kiírás itt olvasható:

https://ekr.gov.hu/.../hirdetmenyek/8799084115291/reszletek

Az első bejáráson három cég jelent meg, és szükség esetén újabb bejárást is szervezünk.

A második ütemben, 391 millió forintból a főépület többi része újulhat meg. A tervek már itt is készülnek. A közbeszerzési szakjogásszal egy olyan jogi formát dolgoztunk ki, mely lehetővé teszi, hogy a mostani nyílt közbeszerzési eljáráson győztes vállalkozóval tárgyalásos formában egyezzünk meg a második ütem kivitelezéséről is, újabb közbeszerzési eljárás kiírása nélkül. Ez azért lenne optimális, mivel így lényegében egy kivitelező végezé a teljes felújítást. Ettől függetlenül azonban a teljes kivitelezést ketté kell majd bontani, és ez tervezési és elszámolási szempontból jelentős kihívást jelent.

Amennyiben minden szerencsésen alakul, úgy szeptemberben elindulhat a termálfürdő főépületének felújítása, és akár jövő júniusra be is fejeződhet, így a két nyári főszezont csak minimálisan zavarná a kivitelezés – azonban a járványhelyzet alakulását senki sem látja előre.Tisztelettel,

Adorján András

polgármesterbottom of page