top of page

Adatbejelentési kötelezettség

Tisztelt Magánszemélyek, Vállalkozók, Vállalkozások!


Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy azon adóalanyok/tulajdonosok/haszonélvezők számára, akiknek a telkükkel, építményükkel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt az elmúlt évben, arról 2023. január 16-ig /hétfőig/ kellett adatbejelentést teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé. Akik a fenti határidőt elmulasztották, kérjük, pótolják kötelességüket a mulasztási bírság elkerülése érdekében!

Akiknél a már bevallott/bejelentett adatokban nem történt a múlt évhez képest változás, nincs további teendőjük, számukra hivatalból kerülnek megállapításra a 2023. évi fizetési kötelezettségek.

Mivel 2023. évtől az adómérték változott, ezért rövidesen (március elején) külön határozatban kapnak majd értesítést az összeg nagyságáról.

Az adatbejelentés az Elektronikus Önkormányzat Portálon /https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap/ (továbbiakban: E-Portál) keresztül nyújtható be legegyszerűbben.

A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak kötelező az elektronikus ügyintézés, a magánszemélyek pedig szabadon dönthetnek, hogy élnek-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével.

Javasoljuk minden adózónknak, hogy válassza az elektronikus utat az ügyintézésben.

Az E-Portálon lévő adóügyi nyomtatványok esetében Bejelentkezéssel kell belépni az adózónak a felületre és az űrlapok első oldalán az „Elektronikus kapcsolattartást engedélyezi?” kérdésre az „Engedélyezve” jelölésre kattintani! Ha Ön így nyújtja be kérelmét, elektronikus úton kap megadott tárhelyére választ, vagy értesül a döntésről határozat formájában.

Az „ÜGYINDÍTÁS” menüpontban van arra lehetőség, hogy az adózó telekadó, építményadó

adatbejelentését elkészítse és megtegye. Erre az „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról” (ha építmény található a telken), illetve „Adatbejelentés a Telekadóról” (üres telek esetén) nevű nyomtatvány szolgál.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy önmagában az ingatlan nyilvántartásban történő változás átvezetés nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést. Aktuális bevallásait, feldolgozott adatbejelentéseit szintén az E-Portálra belépve tekintheti meg.

Köszönjük szíves közreműködését!


Leányfalu, 2023. január 20.


Leányfalui Polgármesteri Hivatal

Adócsoport

bottom of page