top of page
Adorján András.jpg

Kedves Látogató!


Leányfalu nagyközség polgármestereként szeretettel köszöntöm Önt a Dunakanyar egyik legszebb településének honlapján. 

"Otthon Leányfalu volt a legjobb. A kert, az illatok, az út Tahi felé, az édesség a levegőben, a gyümölcsök, a Nyerges télen, havas lejtőivel. Néhány téli és tavaszi reggel. Ez volt a legjobb"  - így írt Márai Sándor Leányfaluról, miután 1948-ban amerikai emigrációba kényszerülve honvágy gyötörte.

 

És valóban: érkezhet a vendég vízen, kerékpáron, autón, minden esetben szívet-lelket üdítő természeti környezet fogadja. Nem csoda hát, hogy már a 19. század utolsó évtizedeitől oly’ szívesen jöttek ide a fővárosi művészvilág nagyjai, tudósok, orvosok, mérnökök, gyárosok... A kies völgyek, lankás hegyoldalak és a Duna vonzotta őket ide.

Az elsők között volt Petőfi apósa, Szendrey Ignácz, és sógora, Gyulai Pál, majd a hajdani művészvilág jelesei. "Zsigám jöjjön ki Leányfaluba, gyönyörű hely, tiszta Svájc" - e szavakkal csalta Rózsahegyi Kálmán színművész

Móricz Zsigmondot e Duna-menti településre. A huszadik századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb személyisége ma is fémjelzi Leányfalut, ahol 30 éven át élt és alkotta művei jelentős részét. Később Katona Puszta Sándor pap-költő, Ravasz László református püspök és veje Bibó István, Márai Sándor, Karinthy Ferenc, Szepes Mária, Déry Tibor, Fábián Zoltán, Szeberényi Lehel is otthonra lelt itt.

Leányfalu mai is őrzi vonzerejét, ezért választják mind többen állandó lakhelyül. Megújult óvoda, iskola, sportcsarnok¸ egészségügyi intézmények, polgármesteri hivatal és vásárlóközpont biztosít egyre komfortosabb életet az itt lakóknak.

Napjainkban Leányfalu legfőbb idegenforgalmi vonzereje az egész évben nyitva tartó Termálfürdő és Szaunaház, amely hat medencéjével a strandolás mellett versenysportolásra is alkalmas. Értékes gyógyvize a mozgásszervi betegségekben szenvedők számára jelenthet gyógyulást.


Leányfalu pompás helyszín hosszabb pihenésre, kikapcsolódásra, és kiváló célpontja akár egy hétvégi kirándulásnak is. Jó szívvel ajánlom, látogasson el hozzánk!

Adorján András
polgármester

LEÁNYFALU JELENTŐSEBB FEJLESZTÉSEI 2021.

Amennyiben rálikkel a megtekinteni kívánt oldalt, megnyílik az Ön számára.

LEÁNYFALU JELENTŐSEBB FEJLESZTÉSEI 2022.

Amennyiben rálikkel a megtekinteni kívánt oldalt, megnyílik az Ön számára.

LEÁNYFALU JELENTŐSEBB FEJLESZTÉSEI 2020.

Leányfalu Faluházról készült fotók
Képek Leányfalu fejlesztéseiről
Képek Leányfalu fejlesztéseiről
Képek Leányfalu fejlesztéseiről
Képek Leányfalu fejlesztéseiről
Képek Leányfalu fejlesztéseiről
Képek Leányfalu fejlesztéseiről
Képek Leányfalu fejlesztéseiről
Polgármester köszönősorai
bottom of page