top of page
Kerékpár-felújítandó szakaszok tervei
Kerékpár - A 11. számú főút csatlakozási pontjainak dokumentációja
A világító burkolat dokumentációja
Kerékpár - vízbázisvédelmi vizsgálat
Tandem kerékpár - pályázat
Kerékpár - Kp.forgalmi hálózati terv
GPS térkép - Térképek
Kamera - Galéri

Egyre népesebbé váló településünkön a 11-es főútvonal túlterheltsége miatt mind többen választják a kerékpáros közlekedést a munkába és iskolába járásra. A kerékpár környezetbarát közlekedési eszköz, a kerékpáros közlekedés csökkenti a környezeti terhelést, helytakarékos, csendes, olcsó, biztonságos és mindenki számára elérhető. A több kerékpáros kevesebb autót jelent, így eredményezve élhetőbb környezetet. A kedvező környezeti hatások mellett a kerékpározás egészségre gyakorolt pozitív hatását is fontos kiemelni, hiszen a rendszeres testmozgás hozzájárul az egészségben eltöltött életévek számának növeléséhez. Mindezek alapján tartjuk jelentős eredménynek, hogy megújulhat Leányfalu Duna-parti kerékpárútja.

A kerékpárút felújítására és szélesítésére – a tervezett Budapest–Visegrád kerékpárút részeként - már 2006-ban készültek tervek, akkor még kistérségi összefogásban.  
Időközben azonban az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút nyomvonalát kormánydöntés alapján áthelyezték a Szentendrei–szigetre, és így a jobb parti közös kerékpárút fejlesztés lekerült a napirendről.

Azóta Leányfalu önkormányzata már több alaklommal pályázott a 2006-os tervekre támaszkodva saját kerékpárútja felújítására.

A 2020 decemberében nyújtottuk be pályázatunkat a VEKOP-5.3.2-15 - Fenntartható közlekedésfejlesztés Pest megyében elnevezésű kiírásra.
A pályázaton Leányfalu 371.847.350 Ft támogatásban részesült 2021 nyarán.
A pályázat célja a meglévő Duna-parti kerékpárutunk felújítása és a kapcsolódó közlekedési infrastruktúra fejlesztése a Határcsárda és a Seres utca közötti belterületi szakaszon.
Jelenleg a kiviteli tervek elkészítése, a hatóságokkal való egyeztetések és az engedélyezési eljárások lefolytatása zajlik.

Az egyes szakaszok a tervek szerint így alakulnak:
A Határcsárdától az Akácos utcáig 3 méter széles autós, kerékpáros, gyalogos vegyes használatú aszfaltburkolat, az átmenő forgalom gátlásával.
Az Akácos utcától a Boldogtanyai úti buszmegállóig 2,5 méter szélességű, gyalogos és kerékpáros vegyes használatú aszfaltburkolat.
A Boldogtanyai utcai buszmegállótól a Karinthy-házig a jelenlegi aszfalt burkolat megmarad, a biztonsági korlát felújításra kerül.
A Karinthy-háztól az Erkel utcáig elválasztott térköves sétány és 2,5 méter széles aszfaltburkolat.  
Az Erkel utcától a Hajóállomásig nem történik beavatkozás, ez 2021 tavaszán megújult.
A Hajóállomástól a Termálfürdő végéig 2,5 méter széles aszfaltburkolat a jelenlegi térköves sétány mellett fog haladni.
A Termálfürdő végétől a Zöld Béka kikötőig 2,5 méter széles, kerékpáros, gyalogos vegyes használatú aszfaltburkolat.
A Zöld Béka kikötőtől a Kemping utca torkolatáig autós, kerékpáros, gyalogos vegyes használatú aszfaltburkolat, az árok egy részének lefedésével.
A Kemping utca első szakaszán felfestés történik, az utca földes szakasza autós, kerékpáros, gyalogos vegyes használatú aszfaltburkolatot kap.
A Seres utca autós, kerékpáros, gyalogos vegyes használatú aszfaltburkolatot kap.

Ahol még nincs közvilágítás, ott meg kell teremteni a biztonságos kerékpározás feltételeit, így kiépülhet a közvilágítás a Seres utcában is.
A projekt tartalmazza többek között a Boldogtanyai úti buszmegállók között a gyalogátkelőhely kialakítását, a Kemping utca hiányzó szakaszának, a Seres utca alsó szakaszának, valamint az Akácos utca alsó szakaszának aszfaltozását, valamint a 11-es főútvonalon az Erkel utcai és a Gyulai Pál utcai gyalogátkelőhelyeknél kerékpáros átkelők kialakítását is. 


A kiviteli tervek elkészítése, a hatóságokkal való egyeztetések és az engedélyezési eljárások folyamatban vannak. A kerékpáros közlekedés fejlesztése a fenntartható fejlődés fontos részét képezi ezért a tervezésben kiemelt szerepet kapnak a környezetvédelmi szempontok és figyelembe vesszük a Natura2000 területek közelségét. A kivitelezés folyamán fák kivágására nem kerül sor, lehetőségekhez mérten igyekszünk óvni a környezeti értékeket.


Vezető tervező: dr. Havasi Zoltán mérnök.

A nyílt közbeszerzési eljárás kiírására 2022 tavaszán kerülhet sor.
A beruházás 2023 májusában zárul.

Köszönjük Leányfalu polgárainak eddig segítő együttműködését, és az építkezés idejére ezúton is türelmüket és megértésüket kérjük.

 

Tisztelettel:

Adorján András

polgármester

IMG_20210914_112357.jpg

A 4 kilométer hosszúságú belterületi kerékpárútnak otthont adó Duna-part a település kedvelt kocogó- és sétaútvonala is, mely a jó idő beköszöntével jelentős turisztikai forgalmat is kiszolgál. A 25 évvel ezelőtti elvárásoknak megfelelő keskeny kerékpárút mára jelentősen amortizálódott, és „csúcsidőkben” már nem képes kiszolgálni a megnövekedő szabadidős igényeket és folyamatosan erősödő kerékpáros forgalmat. Emellett számolni kell az elektromos mikromobilitási eszközök fokozódó közlekedési célú felhasználásával is.


 

2020 nyarán a Magyar Falu Programban 50 millió forintos pályázati támogatást nyertünk, melyből sikerült a település központi részén, mintegy 700 méteren szétválasztani a kerékpáros és gyalogos forgalmat, 300 méter hosszan térköves sétányt és 2,5 méter széles kerékpárutat kialakítani.

 

kerekparut22.jpg
kerekparut23.jpg
FELIRAT.png

RégI szakasz

Felújított szakasz

bottom of page