Hírek, újdonságok

TÁJÉKOZTATÁS

Az ÁNTSZ hőségriadó fokozatai:

1. fokozat:

Figyelmeztető jelzés: (belső használatra, egészségügy, mentősök felé) a várható napi 25 Co-os vagy azt meghaladó középhőmérséklet esetén – ami az elhalálozásban kb. 15%-os növekedést valószínűsíti.


2. fokozat:

Készültség jelzés: (tájékoztatás az egészségügy és a lakosság felé), amennyiben a hőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25 Co-t – ami kb. 15%-os növekedést okozhat a napi elhalálozásban. Alternatív feltétel: a várható napi középhőmérséklet legalább egy napra eléri a 27Co-t – ez kb. 30%-os napi elhalálozási növekedést jelenthet.


3. fokozat:

Riadó jelzés: (tájékoztatás az egészségügy és a lakosság felé), amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet eléri a 27Co-ot – ez kb. ugyancsak 30%-os emelkedést okozhat a napi elhalálozásban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat magas hőmérséklet riasztásai:

Sárga riasztás: Nagyobb területeken várható 33 Celsius foknál magasabb hőmérséklet.

Narancs riasztás: Nagyobb területeken várható 36 Celsius foknál magasabb hőmérséklet.

Piros riasztás: Nagyobb területeken várható 40 Celsius foknál magasabb hőmérséklet.

 

 

TÁJÉKOZTATÁS

1. Hőségriadó

Hőhullámok élettani hatásai

A hőhullámok alatt nemcsak a gyerekek és az idősek vannak kitéve a hőségnek, hanem a munkaképes felnőtt lakosság is. A forróság jelentős élettani és gazdasági kihívásokkal jár. Az egyre melegebb éjszakákon sokan nem tudnak eleget aludni, így a munkanapokat eleve legyengült szervezettel kezdik. A hűtött helyiségekben is magas páratartalom alakulhat ki, amely szintén fokozza a fáradékonyságot. A tompuló reflexek miatt, a munkát végzők hatékonysága alacsony, és nő a balesetek bekövetkeztének esélye is. A közlekedés résztvevőitől is lassabb reagálás várható el. Érdemes nagyobb követési távolságot tartani, a gyalogosokra jobban ügyelni. A megnövekedett ivóvíz- és áramfogyasztás miatt, a szolgáltatóknak jelentkeznek többletfeladatai. A melegre érzékenyebb gyerekek, idősek, betegek fokozottabb odafigyelést igényelnek. Velük azoknak kell törődni, akik maguk is nehezebben viselik a túlságosan meleg időjárást.

A magas hőmérsékletek elleni védekezés céljából az Országos Környezetegészségügyi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2005-ben létrehozott egy hőség-előrejelző rendszert. A magyarországi viszonyokra érvényes hőhullám meghatározás eszerint: legalább három egymást követő napon a napi középhőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzése alapján meghaladja a 25 C̊-ot (max. 35-37 C̊). A hőhullámok káros hatásainak csökkentése, illetve megelőzése érdekében kialakult a háromfokozatú hőségriasztás. Fokozatai a hőmérsékleti küszöbérték meghaladásának szintjeitől és az előre jelzett időtartamtól függnek.

A hőségriasztás fokozatai, teendői és elrendelése

1. fokozat (Tájékoztatási fokozat)

Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 C̊-ot.

Teendők: Az ÁNTSZ-nak jelent feladatot. Saját belső rendszerén keresztül információkkal látja el regionális és kistérségi intézeteit. Az önkormányzatok saját döntésük alapján tájékozatják a lakosságot a helyi rádión, kábeltévén, újságon, valamint a forgalmas helyeken kihelyezett hirdetmények útján.

2. Fokozat: (1. fokú riasztás)

Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 C̊-ot.

Teendők: Az országos tisztifőorvos az ÁNTSZ intézményi hálózatán keresztül értesíti az egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatot, az alapellátó háziorvosi, védőnői szolgálatokat és az önkormányzatokat a hőségriadó időtartamáról, fokozatáról. Az önkormányzatok feladata saját (elsősorban szociális ellátó) intézményrendszerének értesítése, a lakosság figyelmeztetése az egészséget érintő megelőző intézkedések megtételére.

3. Fokozat: (2. fokú riasztás)

Kritériuma: az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 C̊-ot.

Teendők: A 2. fokozatnál megtett intézkedések betartásának ellenőrzése. A média és az önkormányzatok útján a lakosság általános tájékoztatása. Az egészségügyi ellátó intézmények, szociális otthonok, karitatív intézmények, bölcsődék, óvodák, napközi otthonok, nyári táborok kiértesítése, a védelmet szolgáló intézkedések bevezetése.

Alapvető feladatok:

· A lakosság tájékoztatása.

· Közintézményekben a hőségriadó tervek bevezetése.

· Légkondicionált vagy hűvös közintézmények igénybe vételi lehetőségének közzététele, azok megnyitása.

· A vezetékes közüzemi vízszolgáltatás biztosítása, az esetleges helyi vízkorlátozások (pl. locsolási tilalom) elrendelése.

· Villamos áramszolgáltatás zavartalanságának biztosítása a fogyasztók fontossági sorrendjében.

· Ivóvíz biztosítása (nem kizárólag térítésmentesen) a nagy forgalmú közterületeken.

· Hajléktalanokkal való törődés, ivóvíz biztosítása.

· Közlekedők tájékoztatása, a közlekedés szükség szerinti korlátozása, forgalomirányítás biztosítása.

· Gyakoribb locsolás a reggeli és esti órákban (közutak, parkok).

Hasznos tanácsok mindenkinek hőségriadó idejére

· A hőséget nehezebben viselik el a csecsemők, a kisgyermekek, az idősek, a fogyatékosok, a szívbetegek, a magas vérnyomásban szenvedők. Rosszullét esetén azonnal forduljanak orvoshoz!

· Kánikulában hasznos a különösen meleg, dél körüli órákat otthon, besötétített, hűvös szobában tölteni.

· A bevásárlást a kora reggelre vagy a késő délutánra időzítsük. Halasszuk el a nehéz fizikai munkát.

· Felfrissít, ha langyos vagy hideg vízzel lezuhanyozunk, akár naponta többször is.

· Széles karimájú nyári kalappal, napszemüveggel és fényvédő krémmel védekezhetünk a nap égető sugarai ellen.

· Tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni a lakást; jó szolgálatot tesz a ventilátor, a légkondicionáló.

· Csecsemőt, kisgyermeket nem szabad hőségben sétáltatni, árnyékban levegőztessük.

· Ne hagyjunk sem gyermeket, sem állatot szellőzés nélküli, lezárt parkoló autóban!

 

 

Általános tudnivalók hőségriadóval kapcsolatosan

Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális figyelmeztető előrejelzéséről a www.met.hu oldalon tájékozódhat.


Kánikulai napokon a déli és kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában. Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is. Alkalmazzon mentolos törlőkendőt arcának, karjainak felfrissítésére. Lehetőleg éjjel szellőztessenek!
Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást.
Sose hagyjon gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban.
Ne hagyjon az autóban napsütésnek kitett helyen hajtó­gázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek  tüzet okozhatnak.
Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig). Árnyékos helyen pró­báljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezete lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.
Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást, csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett.
A hosszú hajjal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.
Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsből készültet válassza. Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.

Öltözködési tanácsok

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjon forró napokon! A nagy melegben felejtse el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjon inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bőszárú nadrágokat, szellős blúzokat. Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt! Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a láb gyorsan megizzadhat. Helyezzen a cipőbe frottírból készült talpbetétet!

Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget, amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához.

Tanácsok kisgyermekes családok részére

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessen! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínálja őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!

Sose hagyjon gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hő-sokkot kapnak.

Orvosi tanácsok

Testünk normális körülmények között izzadással hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyor­san emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pul­zus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudat­vesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztalja, hívja a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyék árnyékba, permetezzenek rá hideg vizet, vagy mossák le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessék. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatják, miközben folyamatosan legyezzék.

A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát! Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.

Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.

Étkezési tanácsok

Kánikulában számolnia kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mel­lett fokozott só-veszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15 - 0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhat. Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.

Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz - ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

Étrendje legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyü­möl­­csökben gazdag (kerülje a „magyarosan” fűszeres nehéz hús­é­te­leket!). A forró napokon még most is kedvenc a behűtött gö­rög­dinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.

Fogyasszon főétkezésként is salátaféléket. Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetét, ezen kívül tartalmazzák az immunrendszere erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Utazási, közlekedési tanácsok

Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, ill. strandolni indulnak.

A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.

A hosszabb útra indulók a gépkocsiban utazók részére vigyenek - ha lehet hűtő táskában - megfelelő mennyiségű folyadékot. A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja. A nagy kánikula a járművezetők szervezetét fokozottan megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak. A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet. Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

Tanácsok strandoláshoz

A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel párosítva veszélyessé is válhat.

Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral! Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől. Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha nem menjen a vízbe. A szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek. Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac) és azon lehetőleg  ne aludjon el!

 

 

TÁJÉKOZTATÁS

Értesítjük Önöket, hogy az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság koordinálásában történő soron következő Földi-kémiai szúnyogirtás időpontjait az alábbiak szerint tervezzük:

Tervezett időpont: 2014. 06. 30.                                 Tartalék időpont: 2014. 07. 01-02.

Az irtásokat  2000 órától az esti-éjszakai órákban végezzük.

Felhasznált irtószer:

K-Othrin 10 ULV koncentrátum, 1: 19 arányban fehérolajjal keverve

Az irtószer MÉHEKRE VESZÉLYESEK, ezért kérjük, hogy a bejelentett méhészeket a helyben szokásos módon szíveskedjenek értesíteni a fenti időpontokról.

Kérjük, hogy a levelet szúnyogirtással, méhészértesítéssel foglalkozó kollégájuknak sürgősen továbbítsák!

Budapest, 2014 06. 26.

 

Dr. Fekete Gábor

üzletág igazgató

sk.

 

 

Értesítő szúnyoggyérítésről

Magyarország Kormánya elrendelte Magyarország területén történő csípőszúnyog gyérítést, melyhez fedezetet is biztosít. Az Önök részéről a gyérítések semmilyen gazdasági tranzakciót nem igényelnek.

A szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, aki a szervezésre és lebonyolításra a SZEMP Air Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Bio-Kalibra Kft, mint szakértőt választották ki.

A gyérítés földi és légi biológiai módszerekkel valamint földi és légi kémiai módszerekkel a szakértők által meghatározott területeken kell elvégezni. A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést.. Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással.A légi kémiai kezelés során K-OTHRIN 1 ULV, CORATRIN, AQUA K-OTHRIN, illetve MOSQUITOX 1 ULV készítmények kerülnek felhasználásra. A készítmény kijuttatott formájában kizárólag szúnyogra, illetve szúnyog méretű rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes.

A 38/2003. (VII/7) EszCsM-FVM-KvVM (8.melléklet) rendelet alapján kérném, hogy a jegyzői iroda még a mai napon értesítse ki a méhészeket. Munkájuk megkönnyítése érdekében csatolunk egy méhész kiértesítő formanyomtatványt.

Az Önök településén a légi kémiai védekezés 2014. 06.24-én a napnyugtát megelőző időszakban, Rossz idő esetén 2014. 06.25-26.-án kerül elvégzésre.

A légi kémiai irtások az esti napnyugtát megelőző időszakban.

Ha a méhészek kiértesítése megtörtént munkánk megkönnyítése érdekében kérjük, jelezzenek vissza felénk az alábbi e-mail címen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Az irtásokkal kapcsolatos további információ a következő személyektől szerezhető be:

Projektmenedzser: Fekete Gábor       tel: 70/6355168

Légi kémia: Kondács Péter 70/3199478

Tisztelettel:

Szabó Péter

 

Igazgató

 

Szentendre Rendőrkapitányság kiadványa

A Rendtrend 25. heti száma itt olvasható.

 

TÁJÉKOZTATÁS

Műszaki hiba miatt a termálfürdő 2014.06.04-én vendéget nem tud fogadni.
Előreláthatóan 2014.06.05-én a megszokott rend szerint nyit a fürdő.

Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Fürdővezetés

 

TÁJÉKOZTATÁS

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest Megyében

http://www.panaszrendezes.hu/homepage/index.php/panaszkuldes

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben

magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként,

társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye

igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét.

Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

 

TÁJÉKOZTATÁS

Leányfalu polgármesterének, önkormányzati képviselőinek és hozzátartozóinak 2013. évi vagyonnyilatkozatai megtekinthetők a Polgármesteri Hivatalban.

További információ Dr. Szabó Tímea jegyzőnél kérhető.

 
További cikkeink...
Köszöntő

nyiricsaba

Tisztelt Honlap-látogató!

Köszöntöm megújult honlapunkon és köszönöm, hogy megtiszteli érdeklődésével Leányfalut, Polgármesteri Hivatalának munkáját. Szeretném felhívni rendszeres honlap-látogatóinknak szives figyelmét, hogy megváltozott honlapunk strukturája. A felső menűben önkormányzatunk működéséről tájékozódhatnak. Bővebben...

Linkek

uj_magyarorszag

vati

eugy1

dmrvzrt